СИМОНА РУСЕВА

“Федералното правителство трябва да сложи край на мълчанието си, което го превръща в съучастник на Турция като родина на въоръжения ислямизъм. Неразбираемо е, че кабинетът продължава да се отнася към Ердоган като към рохко яйце, въпреки, че неговата Турция е централна платформа за действие на ислямизма и на ислямистки терористични групировки. Федералното правителство заблуждава обществеността – то представя положителна картина на турските управляващи, която е несъвместима с поверителната информация, с която разполага”,  гневно заяви в студиото на телевизия АRD депутатката Севим Дагделен.

Снощи тя коментира скандалните разкрития от вчера, че федералното правителство на Германия е прикривало дълги години, че знае за подкрепата на Реджеп Ердоган и турското правителство за терористични организации в Близкия изток.

Говорителят по външнополитически въпроси на съуправляващите социалдемократи Ролф Мютцених също остро разкритикува кабинета. Той обаче се опасявал от негативни последици за отношенията с Анкара след публичното обявявяване на разузнавателните данни. Не бивало да се забравя, че Турция е членка на НАТО, а в момента на нейна територия е разположен немски военен контингент. Става въпрос за 240 германци под пагон в турската ВВС база в Инджирлик, откъдето излитат немски разузнавателни самолети в рамките на коалицията, бореща се срещу “Даеш”.

Ще припомним, че вчера стана ясно, че Федералното правителство на Германия разполага с данни за връзки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с терористични организации, като палестинската Хамас, "Мюсюлмански братя" в Египет и други престъпни групировки в Сирия и Близкия изток. Сътрудничеството с ислямистки и терористични организации от години е съзнателно водена политика на кабинета в Анкара и се подкрепя активно от Ердоган пише в отговор с гриф секретно на германското правителство на запитване на парламентарно представената левица – Ди Линке. Журналисти от обществената телевизия ARD са успели да се сдобият с документа, чието съдържание оповестиха в ефир.

“Многократните уверения в солидарност и конкретни действия на подкрепа за египетската групировка "Мюсюлмански братя", за Хамас и въоръжената ислямистка опозиция в Сирия от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на президента Ердоган подчертават идеологическия афинитет към терористични организации и предимно спрямо "Мюсюлмански братя”, се посочва в секретния документ.

Така за пръв път германското правителство официално признава за пряка връзка между турския президент и терористични организации.

Нещо повече:

“Турция целенасочено е изграждала връзки с Хамас и други престъпни групировки. Като резултат преди всичко на водената от 2011 г. поетапна ислямизирана вътрешна и външна политика на Анкара Турция се превърна в централна платформа за действие на ислямистки групировки в Близкия изток”, се уточнява в засекретения отговор на правителството на Меркел, цитиран от телевизията.

Въпросният отговор е по конкретно запитване на депутатката от Ди Линке Севим Дагделен. Той е изготвен от правителството на базата на информация, получена от немската разузнавателна служба БНД. Документът е съвместен продукт с вътрешното министерство и за разлика от други подобни случаи, засягащи външната политика, не е бил съгласуван с Министерството на външните работи, нито му е бил изпратен писменият отговор. Въпреки това той се смята за официално становище на правителството, коментира ARD.

Самата Дагделен (40 г.) е от турски произход, депутатка е от 2005 г. Тя е известна с критичната си позиция спрямо Анкара и водената от Ердоган политика, заради което многократно е била заплашвана дори с убийство.

По закон правителството в Берлин е било длъжно да отговори на въпроса й, зададен от името на нейната парламентарна група Ди Линке. За разлика от предишни питания, въпросният отговор категорично не е трябвало да получи публичност. Според ARD изрично било посочено, че това не бива да става “от гледна точка на интересите на държавата”.

От началото на бежанската криза и след сключването на споразумение с Турция федералното правителство се въздържаше от критики спрямо Анкара, което донесе на канцлерката Меркел доста негативи. След проваления опит за преврат и последвалата твърда политика на Ердоган срещу явни и мними негови противници кабинетът в Берлин изрази загриженост, но не осъди чистките.