Руската бойна авиация вече използва военновъздушната база "Хамедан" в Иран, предаде Нюз.Ру.

Новината бе потвърдена от Министерството на отбраната в Москва.

На 14 август шест бомбардировача "Ту-22М3" излетели от Русия и бомбардирали обекти на "Даеш" в Сирия. След това те се върнали в базата си, твърди руското военно министерство.

Сайтът Military Adviser обаче съобщи в туитър, че самолетите се приземили в базата "Хамедан". Публикувана е и карта с предполагаемия маршрут на бомбардировачите. По всяка вероятност това са точно тези машини, които излетели на 14 август от Будьоновск по посока на Каспийско море. Те прелетели над Иран и Ирак и се озовали над Сирия, където хвърлили бомби в района на град Деир ал Зор. Оттам те отлетели за "Хамедан".

Картата показва предполагаемия маршрут на руските бомбардировачи.

Но от Москва твърдят, че базата в Иран е използвана при друга атака, на 16 август. Бомбардировачите излетели от нея и се върнали там след изпълнение на мисията си в Сирия.

Преместването на "Ту-22М3" в Иран съкращава дължината и времето на бойните им полети с 60 на сто, отбелязва Military Adviser. Досега те са излитали от Русия и са изминавали 2000 километра до Сирия. От Иран разстоянието е само 830 километра.

Русия си има своя база в Сирия - "Хмеймим". Тя обаче не е пригодена за "Ту-22М3".