Сръбските гранични власти са върнали над 2000 имигранти, които са се опитвали да влязат в страната от България. Това съобщи БНР, позовавайки се на Асошиейтед прес. Сърбия е заловила и 24 трафиканти за по-малко от месец.

Говорителят на сръбската армия Йован Кривокапич е уточнил, че 2275 души, основно сирийци, афганистанци и пакистанци, са били върнати у нас, откакто бяха въведени съвместните сръбско-български гранични патрули на 22 юли. Кривокапич обясни, че мигрантите се опитват да преминават през планински проходи, гъсти гори, по коритата на реки, като използват каналджии. 

Снощи трима души са били задържани при полицейска операция срещу нелегалната миграция в района на Лъвов мост в София. Двама от арестуваните са афганистанци, а един е сириец. Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Младен Маринов уточни, че за целия изминал ден в София са задържани 153-ма нелегални бежанци.

Това е станало не само в центъра, но и в кварталите Орландовци, Модерно предградие и Факултета.

Днес у нас пристига международното подкрепление от "Фронтекс" за охрана на границите ни. Страната ни поиска "Фронтекс" да подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха, заради увеличаващия се бежански натиск. 

Служителите на "Фронтекс" ще бъдат разположени по границите ни с Турция и Сърбия.  85 от тях ще пазят зелената граница, а 15 ще са в КПП-тата.