„Това е съмнение за наличието на метаболитен продукт. Само съмнение. Точно заради това се надявам, че може и да се измъкна. Искам да докажа невинността си."

Това обяви уличената в употреба на забранения препарат ЕПО лекоатлетка Силвия Дънекова в сутрешния блок на Нова телевизия. Бегачката на 3000 метра с препятствия беше отстранена от олимпийските игри в Рио де Жанейро, отнета е акредитацията ѝ и тя се прибра в България.

„Въртели са ми пробата шест пъти, а това е много скъп анализ. Което ме кара да мисля, че не съм коя да е за УАДА (световната антидопингова агенция, бел. ред.). Не се чувствам виновна. Няма как да съм го направила умишлено", добави Дънекова.

Тъй като препаратът се приема с инжекция, Дънекова допусна, че някой може да ѝ е поставил игла, докато спяла. В обяснението си до Арбитражния спортен съд в Лозана тя е написала, че преди игрите влизала в болница заради болни сливици. Тя го е написала на ръка на български, поради което обяснението е трябвало да се преведе на английски и във вид като за тази институция.

„Жалко, че станах звезда по такъв начин. Стигала съм финали и никай не ми обръщаше внимание. Аз съм тук не за да се оправдавам, а за да кажа фактите. Сама отидох и дадох урина на 30 юли, която е отрицателна. Нямаше никакво съмнение. На 1 август дойдоха отново и казаха, че трябва да ми вземат кръв. Отидох, дадох кръв, а след това ми казаха, че трябва да дам отново и урина. Резултатът се забави твърде много. Като разбрах, първо помислих, че е станала грешка“, обясни лекоатлетката.

„Нямам никакъв и логичен отговор. Шокът и стресът е невероятно голям. Това нещо много трудно се преживява. Сигурна съм, че мога да бъда нападната, и съм сигурна, че така ще се случи. Надявам се това да не се отрази на работата ми в МВР, за да мога да стъпя на нещо малко и да продължа да градя живота си. Аз знам, че не съм го направила", каза още Силвия Дънекова.