Светът на министър Николина Ангелкова е пълен с щастливи туристи, които на пълчища идват в България. По най-различни важни причини, но най-вече, защото министерството и лично неговата шефка така се стараят да правят хубава и убедителна реклама. За целта се наливат сериозни суми, авторитетни чужди издания пишат хвалебствия (платени), даже министърката е впрегнала целия си чар - дава интервюта по Си Ен Ен и се снима на конвейр с чужди звезди - холивудски или боливудски, въпрос на подробности. Идеята вероятно е, че фотографията с Ангелкова за тях ще е незабравим и вдъхновяващ спомен, който ще им напомня за нашата китна страна и те ще я рекламират където и както могат, до сетен дъх.

Рекламните стратегии, финансовото стимулиране и най-вече безотказното очарование на министър Ангелкова обаче са пропуснали и не са повлияли на препоръките, които "Форин офис" дава на своите граждани, които тръгват към дадена държава. Пустите британци и техните претенции. Картината, описана там, е позната, ама някак неприятна.

Специално внимание е отделено на "Слънчев бряг" - меката на родния туризъм.

Може да се научи, че "туристите са мишена на крадци и джебчии в "Слънчев бряг" и други курорти". "Не вземайте ценни вещи на плажа, избягвайте слабо осветените пътища в курорта през нощта. Проверявайте дали сте заключили стаите си - вкл., дали сте затворили и балконските врати и прозорците, дръжте ценните си вещи в сейф", са само част от препоръките.

Има и още.

"Проституцията не е законна в България, но въпреки това получихме многобройни съобщения за британски граждани, които са били нападани или ограбвани от проститутки и техните сводници. Избягвайте места, където има проститутките, особено през нощта, в това число паркинги, плажа, слабо осветени места с храсти и дървета. Придържайте се към главните пътища и избягвайте преките пътеки в "Слънчев бряг."

След толкова много уточнения какво не бива да се прави и как опасности дебнат навсякъде - как да не поискаш да тръгнеш на приятна семейна почивка на това място.

В препоръките се посочва, че някои туристи са били жертви и в стрийптийз клубове в София, Банско, Боровец и, разбира се, "Слънчев бряг".

Споменава се и за случаи, в които се пукат гуми за отвличане на вниманието и докато шофьорът се занимава с гумата, някой краде документи и пари от колата.

Специално внимание е отделено и на българските таксита. "Има много таксита и те са евтини по стандартите във Великобритания, въпреки че колите може да не са в твърде добро състояние. Повечето имат броячи и жълтите таксита като цяло се смятат за сигурни". Дотук добре. Но отново се намесва вечната тема "Слънчев бряг".

"Има постоянни оплаквания от кражби и заплашително поведение от таксиметрови шофьори на "Слънчев бряг". Използвайте такси, препоръчано от туроператора ви или от хотела, в който сте отседнали", гласи съветът.

Нищо хубаво не може да се каже и за пътищата в България, според британското външно министерство.

"Внимавайте, когато пътувате, особено през нощта. Много пътища са в лошо състояние и ремонтите често не са означени и осветени. Като цяло шофирането е лошо. Избягвайте конфронтации с агресивни шофьори", съветват от "Форин офис".

Оттам даже предоставят и статистика за нивото на пътните инциденти в България. През 2014 г. в България е имало 660 смъртни случая от катастрофи. Това означава 9,5 смъртни случая  от катастрофи на 100 хил. души. За сравнение във Великобритания средното ниво е 2,7 смъртни случая при катастрофи на 100 хил. души. пак за 2014 г.

Според оценката на британските власти в страната има и потенциална заплаха от тероризъм.

Повечето забележки и наблюдения, и специалното внимание към отделен курорт, който заплашва да се превърне в лицето на България пред света, не са от тази година. Така е. Но си стоят непроменени. Докато министър Ангелкова възхвалява различни свои постижения.