Пловдивският апелативен съд отказа да пусне от ареста обвинения в разпространение на радикален ислям Ахмед Муса, съобщи БНР. 

На първа инстанция пазарджишкият имам бе признат за виновен и осъден на година затвор, Апелативният съд потвърди решението, но увеличи наказанието на три години и 6 месеца. На 29 юли обаче Върховният касационен съд отмени присъдата, като обясни в мотивите си, че на по-долната инстанция не са посочени убедително противодържавните идеи в салафизма, проповядван от Муса.

Съответно, делото се върна на предишната инстанция, което позволи адвокатите на Муса да поискат преразглеждане на мярката му за неотклонение. Днешният отказ на магистратите обаче е окончателен и не подлежи не обжалване.

Съдът потвърди и решението на Окръжния съд в Пазарджик за това други седем подсъдими за проповядване на радикален ислям от Пазарджик да останат под домашен арест. Това са Ангел Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак и Ненко Щерев. Общо 14 души са подсъдими за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".