Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов и лидерът на ДСБ Радан Кънев коментираха на профилите си във фейсбук казуса с предаването на Абдуллах Бююк на Турция. Караджов заявява, че го е срам да живее в държава, която експулсира човек в страна, където го очакчва политическа репресия и най-вероятно смърт. Според Кънев правителството нарушава собствените ни закони, за да угоди на Турция, което е грозен абсурд.

Ето статуса на Караджов:

"Срам ме е, че живея в държава, която може да експулсира един човек в страна, където го очаква политическа репресия и най-вероятно смърт.

Срам ме е, че управляващите държава ни погазват закони и човешки ценности и се поддават на турския рекет. Няма друга държава в ЕС и извън него, която да е предала на Турция заподозрян в някакви простъпки нейни гражданин, без да са й представени солидни доказателства за неговата вина.

Срам ме е, че собствените ни управляващи нямат доблестта да поемат отговорност за своите решения и да обявят истинските си мотиви, а шикалкавят, лъжат и мажат.

Срам ме е, че в очите на света България е с пречупен гръбнак, наведена пред изнудването с бежанския поток. Вицепрезидентът и правителството действат на принципа “преклонена глава, ятаган не я сече”, но забравят, че щом днес доброволно се покланяме на турския каприз, утре те лесно ще ни поставят на колене.

Няма сделка на тоя свят, която да си струва жертването на един човешки живот. Съжалявам, че вицепрезидентът, премиерът и вътрешният министър очевидно не разбират това".

А ето и какво написа Кънев:

"Гроздан е написал това, което вече трети ден мисля... Грозен абсурд е нашето правителство да нарушава собствените си закони, за да угоди на втвърдяващия се личен и вече еднопартиен режим в Турция.
Напомня ми на случая от преди три години, когато кабинетът "Орешарски" търсеше от Москва съвет как да наруши европейските закони.

И да, знам - ще питате какво е отношението ми към репортажите на Касим Дал от Истанбул. Отношението ми не е положително. Явно оценката ни за събитията в Турция сериозно се разминава. Но по-важното е, че не можем, нямаме право на различно отношение към нарушаването на българския закон от българската държава..."