"Казвал ли съм ти някога, че си 140 см и че си плешив и грозен"?

С тези думи депутатът от БСП Кирил Добрев се обърна към колегата си от ГЕРБ Владислав Николов по време на дебата за вота на недоверие срещу правителството, който иначе е посветен на енергетиката.

Думите на Добрев бяха провокирани от факта, че малко преди това Николов нарече икономическия министър Драгомир Стойнев "момче".

Напдаките на Добрев изнервиха Николов и той тръгна с войнствен вид срещу Добрев към парламентарната трибуна. Единствено намесата на зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, която спря Николов, предотврати батални сцени в пленарната зала. В кра на изказването си Добрев каза на Николов, че ако има да му каже нещо ще го чака в кулоарите на НС.

В останалото време по темата "енергетика" в залата звучат предимно стари данни и взаимни обвинения, свързани с миналото и проектите АЕЦ "Белене", "Цанков камък", "Южен поток" и др.

В началото икономическият министър започна с встъпление, което продължи близо час и изнерви дори шефа на НС Михаил Миков. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира, че е очаквал от Стойнев да говори поне 7 часа като Фидел Кастро.

Явор Куюмджиев без помпони.
                                                 
Снимка БГНЕС

Съпартиецът на Добрев Ивайло Московски пък разкритикува Явор Куюмджиев и Таско Ерменков, че са внесли "бързо-бързо, като някакви мажоретки" поправките в закона за енергетиката, свързани със строителството на "Южен поток".

"С моите размери не си се представям с помпони", отвърна му Куюмджиев.

Цял ден парламентът чака да се появи премиерът Пламен Орешарски, който е на посещение в Италия.

Според последната информация се очаква той да кацне в София между 16,00 и 17,00. От мнозинството обаче признаха, че е възможно и да не го дочакат ако дебатите приключат преди това. Гласуването на вота ще бъде най-рано утре.