Проф. Огнян Герджиков се отказва да участва в номинации за кандидат-президент. Това потвърди самият Герджиков пред Клуб Z.

Герджиков се аргументира, че той самият няма как да бъде обединител на нацията. Освен това изтъкна, че президентът на България трябва да е фигура с международен авторитет, особено в настоящата международна обстановка, а той самият е непознат извън страната.

"Номинацията ми предизвика смут дори и в средите на политическите сили, които са ме номинирали. Това показва, че не мога да обединя нито лявото, нито дясното политическо пространство, а какво остава за обединение на нацията. Освен това президентът на България трябва да е с международен авторитет. Това е особено наложително сега, когато светът е изправен пред огромни изпитания. Имал съм многократно поводи да лансирам такава фигура, с авторитет и тежест в света. Докато аз съм непознат навън. Всичко това ме кара да мисля, че не отговарям на високите изисквания, които се поставят за президент на републиката".

Това пише Огнян Герджиков в отворено писмо до медиите

Името на бившия председател на парламента бе спрягано както от Реформаторския блок, така и от БСП, а имаше и инициативен комитет в негова подкрепа.

"Достойнството е последното убежище на човека. Уверен съм, че всички, които ползват името ми "в обращение" за кандидатпрезидентската надпревара, ще уважат сърдечната ми молба на това да сложим край", казва още Герджиков в писмото.

Той благодари на всички, които припознават в негово лице своята кандидатура за държавен глава.