Адвокат Драгомир Александров внесе екзотика днес в процеса за екстрадиция на Мурад Хамид – шурей на един от убийците от „Шарли ебдо“, като цитира Евангелието от Матея.

По процеса, в който Софийският градски съд трябва да реши дали да предадем заподозрения за тероризъм на Франция, защитникът първо каза, че прокурорката стада от логорея, което е „болестно състояние“ и после цитира думите на Христос:

„Не съдете, за да не бъдете съдени“ и „Първо извади гредата от своето око, а после треската от окото на ближния“.

Самият Хамид облекчи процедурата, като заяви, че е съгласен на незабавна екстрадиция в родината си. Това означава, че има нови 3 дни да си помисли и ако не се отметне, ще го експулсираме към родината му.

Както Клуб Z вече писа Франция го издирва за „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове“. В родината му смятат, че той е напуснал страната, за да се присъедини като доброволец джихадист към „Даеш“ („Ислямска държава“ - б.р.) в Сирия или Ирак.

Френската прокуратура стъпва на „констатирано негово намерение“, като един от аргументите е, че той е разглеждал джихадистки сайтове.

„Това, което ми се струва, е, че не съществува презумпция за невинност“, каза в последната си дума пред съда 20-годишният младеж.

На което съдийката моментално отговори, че „ние не решаваме делото по същество, а само дали да бъде предаден и съден във Франция“.

Последно Хамид се оплака, че няколко дни не са му давани напитки и са се държали с него като с куче. Прокурор Цветанка Борилова обаче обяви, че и днес е говорила с шефа на ареста и задържания не се е ползвал с нищо по-различно като отношение от всички други. Тя предположи, че на никой не му харесва в ареста. 

„Обявяват те за терорист само по един прости съмнения“, каза още Хамид пред съда.

Преди това адвокатът му специално тръгна да превежда изказването на младежа, че няма общо с „Шарли ебдо“, но съдийката го скастри да говори, само когато му дадат думата.

Сериозна кохорта от полицаи от Главна дирекция "Охрана" съпровождаше от ареста 20-годишния около 50-килограмов младеж с очилца. Четирима униформени го пазеха само вътре в съдебната зала.

След заседанието защитникът му още веднъж изтъкна пред журналисти външния му вид като аргумент, че Хамид не е никакъв джихадист, а най-обикновен студент. Той отказа да коментира дали сред вещите и снимките в телефона му е имало униформи на ИД. Александров също така не обясни каква тогава е била целта на пътуването на подзащитния му, но обясни, че той искал да го екстрадират не защото е съгласен с обвиненията, а защото обстановката в България му е непозната и не му харесва.