Робърт де Ниро открито говори за баща си - починал преди 20 години от рак гей художник, в документален филм на НВО и в интервю за списание Out. Великият актьор много рядко се показва пред медиите, а за личния му свят се знае твърде малко.

Робърт де Ниро-старши имал студио в нюйоркския квартал "Сохо", което неговият наследник e запазил в отлично състояние и до днес. Нещо като музей.

"За мен той винаги е бил един гол артист - споделя с вълнение в гласа Де Ниро. - Да, той определено беше хомосексуалист. А по негово време това никак не бе лесно, особено ако си от малък град. Не бях особено наясно. Майка ми изобщо не искаше да говори за това. Когато си на определена възраст, бягаш от такива теми."

Родителите на Робърт се развеждат, когато той е още дете. Малкият остава при майка си - поетесата и художничка Вирджиния Хилтън Адмирал. Въпреки това той чувствал баща си много близък.

"Нямахме типичните отношения между баща и син, не сме играли бейзбол заедно. Но имахме нашите си отношения. Не прекарвах много време с него. Както казах и във филма, търсех го по определени начини."

Филмът "Да си спомним за артиста: Робърт де Ниро-старши" е посветен изцяло на доста по-неизвестния Де Ниро. А главен разказвач там е Боб-младши. В последните дни от живота си художникът живял между Париж и Ню Йорк, но така и не успял да впечатли света по начина, по който го направи неговият наследник. Бащата многократно отказвал помощ от актьора. Лентата ще бъде показана за първи път по НВО на 9 юни.

Де Ниро син и баща

Изглежда това е начин за Де Ниро да каже на света, че има още един Де Ниро. Преди 3-4 години актьорът бил на път да продаде студиото на баща си, имал и кандидат купувачи. Направил си снимки за спомен. И в последния момент решил, че не бива да се разделя с ателието.

Човекът, направил паметни роли във филми като "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Нос страх", "Кръстникът" и т.н., и т.н. се разплаква в интервюто за Out. Той разкрива, че в един момент почнал да чете дневниците на Робърт-старши. 

"Мисля за моите собствени деца. Опитвам се да общувам с тях, но е трудно. За което дори е шегуваме. Те са тийнейджъри и си имат своя живот. Оставил съм им пространство. Но когато трябва да покажа характер, правя го. Моят баща не беше лош баща, нито пък липсващ баща. Само понякога. Той много бе обичаше. Обожаваше ме. Така, както и аз обожавам децата си", завършва един от най-големите в историята на киното.