Министерският съвет е гласувал наредба, която регламентира как се сключва споразумение за интеграция на чужденци, получили убежище или международна закрила у нас, съобщи пресцентърът на кабинета. Тя е изискване на Закона за убежището и бежанците, и дефинира в детайли както задълженията на Държавната агенция за бежанците, така и на кметовете на общините, които приемат бежанци.

Мерките за интеграция включват осигуряване на жилище, записване на децата на бежанците на училище и детска градина, обучение на български за деца и възрастни и професионално обучение за големите, търсене и предлагане на работа и др. 

Процесът по интеграция ще започва именно от общините, в които са разпределени бежанците - кметовете ще подават заявление до Агенцията за броя им, с които може да се сключи споразумение за интеграция, а агенцията ще изготвя на всеки интеграционен профил и ще го информира за условията на споразумението. ДАБ ще води регистрите, и ще служи като посредник между общините и бежанците.

Споразумението ще е със сериозни условия и за самите бежанци - ако сключилият го е осъден на лишаване от свобода, ако системно нарушава обществения ред, отказва предложената му подходящ за неговия профил работа, то може да бъде прекратено.

Мерките по интеграция ще се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации и национално финансиране.