Която и да е новата власт и когато и да дойде, ще трябва да работи със Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР - най-висшия професионален пост във вътрешното министерство, до 5 юни 2018 г. След почти 6-месечни родилни мъки и упорито гласуване член по член Народното събрание прие окончателно на второ четене новия Закон за МВР. 

Мандатността от 5 г. на главния секретар и това, че той вече ще се назначава от правителството, а не от президента, са сред нововъведенията. Досега практиката беше, когато дойде нов министър, той моментално да слага "свой" главен секретар.

Това е логично с оглед на факта, че висшият професионалист в системата пряко ръководи службите на министерството, той е човекът, който има право да разпорежда спецоперации, да контролира СРС-тата и мн. др. 

Светлозар Лазаров (40 г.) бе назначен с указ на президента Росен Плевнелиев на 5 юни 2013 г. и още тогава медии скептично коментираха, че има твърде скромен опит в системата на МВР.

Сред другите приети промени са, че служителите вече ще могат да получават допълнителни пари за до 70 часа извънреден и нощен труд, а не до 50 часа, както сега.

Затова пък се въвежда изискване за представителност на синдикатите в МВР, така че самото министерство ще контактува само с два от тях в Съвета за социално партньорство (общо полицейските синдикати към днешна дата са 6 - б.р.). За представителни ще се смятат синдикати, в които членуват поне 5% от служителите на МВР и които имат звена в 1/3 от структурите.

Още докато течеше приемането на ЗМВР, от ГЕРБ обявиха че очакват държавният глава да наложи вето.