Само за 2 часа и половина в Скопие паднал дъжд колкото за цял месец.

Това е истинска водна бомба, коментира скопският вестник "Дневник".

Днес в Македония е национален траур. 22-ма станаха загиналите от проливните дъждове, а шестима продължават да са в неизвестност. До този момент са идентифицирани 20 от жертвите.

В района продължава да вали, предаде Нова телевизия. Тази сутрин дъждът се усили, което допълнително затруднява работата на спасителите. Прогнозите за днес са силни валежи през целия ден.

Хората са предупредени да не пият вода от чешмите поради опасност от зарази.

Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново в околностите на Скопие.

Армейски и полицейски части продължават да разчистват наносите и изкоренените дървета от улиците, развалините на къщите и да извършват отводняване на засегнатите жилищни райони.

Всяко пострадало от пороите семейство в Скопие ще получи по 180 000 денара (3000 евро), реши снощи градският съвет в столицата.

Хората от пострадалите райони обаче не мислят за компенсации, а за изчезналите си близки, пише в. "Дневник". Жители на село Сингелич край Скопие отчаяно дирят хора под колите, влачени от пороите и заседнали в калта.

"Къщата на майка ми за много кратко време се напълни с вода и тя се удави", споделя разплакан местен жител на име Михаил.

В този момент 82-годишната жена имала гости. Те били по-млади и успели да се покатерят по шкафовете. Домакинята обаче била трудно подвижна и загинала.

Той успял да извади от къщата три от четирите си деца. Но не успял да помогне на последното. То било отнесено от водата.

"Нищо друго не искаме, освен да го намерим. Загубихме надежда да го намерим живо, но поне да го погребем", твърди съседът Енвер Нусрет, който помага в издирването.

Българската помощ

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 12 пожарникари и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заминаха за Скопие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те отпътуваха с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията. Днес предстои среща между българската група пожарникари и оперативния щаб в Скопие, който ръководи действията за справяне с бедствието.