Министерството на туризма ще изготви списък на базите, които отговарят на условията за организирани почивки за деца. Това съобщиха от ведомството, след като отчетоха проверки в 20 големи почивни обекта и не откриха нарушения и опасности за децата в разгара на летния сезон. 

От министерството заявяват, че все повече хотели проявяват интерес и започват да приемат организирани групи подрастващи за свои гости. Но някои от почивните обекти не са направили достатъчно инвестиции, за да може отдихът напълно да съответства на новите изисквания.

Преди да се изготви списъкът с безопасни хотели и станции, от ведомството ще организират дискусия между представители на всички бази за детски отдих и ангажираните институции и организации. Очаква се да се появят предложения записването на минимални изисквания и контрол трябва да е в закон или специална наредба. 

Сред задължителните условия към базите да деца са наличието на големи площи, които позволяват разнообразни спортни и творчески дейности. Осигуряване на контролно-пропускателен режим, наличие на медицински пунктове с постоянно назначен лекар и т.н. са друга част от правилата.  За базите по морето е нужно плажната ивица да се ползва по договор с концесионера на съответния плаж, като задължително са осигурени спасители и отделно място за децата.