„Като завършите университет и ви плащат малко -

аз какво да кажа за това? Учете се по-добре...“

Препоръка на руския премиер към руските педагози

Отговаряйки на преподавател от дагестанския университет за ниските заплати на младите педагози, Дмитрий Медведев им препоръча да заработват „нещичко допълнително“ покрай заплатата си и намекна, че има много места, където можеш да получаваш повече, при това по-бързо и по-добре, отколкото в образованието.

Дагестанският преподавател съобщи на Медведев, че „младите учители и преподаватели получават 10-15 хиляди (рубли – б.р.), а силовите структури и полицията – 50 хиляди и отгоре“.

В отговор министър-председателят си спомни за собствения си опит като аспирант и преподавател по римско и гражданско право в юридическия факултет на Ленинградския университет.

„Когато аз завърших университета и бях млад преподавател получавах 90 рубли, а лейтенантът в милицията взимаше 250. Така беше. И трудът на милицията, на полицията, също е сложен, опасен, в Дагестан особено, затова не трябва да се сравнява (...). Абсолютно съм убеден, че съвременният енергичен преподавател е способен да получава не само заплатата, която му се полага по длъжностна характеристика, но и както се казва - още нещичко да заработва. При всички случаи, когато аз бях млад преподавател във факултета, просто четях много лекции, водех семинари и като цяло ми се удаваше да свързвам двата края (...). Но най-главното е – казвам го още веднъж – това е личен избор. Често ме питат за това: и учители, и преподаватели. Знаете – това е призвание. А, ако искате да печелите пари, има купища прекрасни места, където можете да направите това по-бързо и по-добре. В бизнеса“.

 

 

Участничката в дискусията Лилия, която учи за социален работник, каза на премиера, че много завършващи няма да работят по специалността си, заради ниската заплата. „Какво да правим сега?“, попита момичето.

„Ето пак – въздъхна Медведев. – А вие самата искате ли да бъдете социален работник? Приятели, вие всички сте възрастни хора. Ако задавате въпроси само в посоката, че като завършите университет и ви плащат малко - аз какво да кажа за това? Учете се по-добре, старайте се да печелите повече, след университета никога не плащат големи пари“.

Из съобщения на медиите

Месец и половина преди изборите министър-председателят и председател на управляващата партия Дмитрий Медведев направи сензационно изявление. Той призна, че намиращата се на власт вече 13 години „Единна Русия“ не може да осигури достойни условия за работа на руските учители и преподаватели. Медведев открито предлага на предприемчивите млади хора да не се оплакват от мизерните си заплати в училищата и университетите, а да влязат в бизнеса. Да се врътнат.

Ако с подобна постъпка на премиер се бяхме сблъскали в произволна друга държава, различна от Русия, то изводът би бил еднозначен: Медведев се готви да се оттегли от поста си и на прощаване шумно затръшва вратата.

Но не, разбира се, Дмитрий Анатолиевич смята и в бъдеще да се труди за благото на Родината, той никъде няма да ходи. Просто работата е там, че той е невероятно смел: всеки друг световен политик на негово място при подобни обстоятелства би преминал в режим на предизборни обещания и би разказал как ще се справи със ситуацията неговата партия. Медведев обаче не е такъв, той не се бои да казва това, което мисли и това, което разделя целия руски елит.

На фона на африканския разкош, в който живеят висшите чиновници на Русия, на народа отново се предлага да премине на фураж. В тази ценностна система народът се разглежда като някакво безобидно и безмълвно същество, с което можеш да не се церемониш дори точно преди изборите.

Вече ми се наложи да пиша за това, когато Медведев произнесе в Крим историческата фраза: „Пари няма, но вие се дръжте“, която с времето ще се превърне в девиз на цялата ни епоха. Но ораторските умения на Медведев отново ме заставят да се върна към същия сюжет.

У нас в Русия нещата не са много сериозни, публичната политика придобива чертите на куклен театър. Поне тази част от нея, която не се извършва от силовите органи и не е свързана с политическите наказателни дела. Министър-председателят може да говори, каквото си иска, убеден, че ще го разберат и ще му простят.

Единственото разумно обяснение за всичко това е, че правителството сериозно смята, че гражданите на Русия не могат да проследят връзката между статута на Медведев като председател на „Единна Русия“, качеството на живот в страната и необходимостта да се гласува на изборите през септември. Или поне, че изборите са толкова безинтересни за руските граждани, че управляващата партия не рискува нищо от това, че нейният фронтмен Дмитрий Анатолиевич плещи истината.

Сред потребителите на интернет обаче този номер не мина. Речта на Медведев за „предприемчивите учители“ бързо предизвика препратки към американския сериал „В обувките на сатаната“ (Breaking Bad), където главният герой, учител по химия, „влезе в бизнеса“ и се превърна в легендарен наркотърговец. Интернет започна да преизчислява заплатите на руските учители, ако заработват допълнително от стриптийз например, припомняйки Медведев и многобройните му обещания да направи труда на учителите „достоен“.

Но освен това в мрежата се появи и петиция, искаща оставката на Дмитрий Анатолиевич от поста му. А най-интересното е колко процента от гласовете на учителите и останалите непредприемчиви хора е отнел Мадведев от партията си в навечерието на изборите на 18 септември?

И отнел ли ги е?

----

* Кирил Мартинов е политически редактор в „Новая газета“, откъдето препечатваме текста. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.