Ако не знаете кой е Нури Адалъ, поне сте чували това име. Преди две години и половина Хюсеин Хафъзов предизвика скандал в Народното събрание с настояването си да се разреши употребата и на турски език в предизборната кампания.

„Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмет Давутоглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган", каза тогава Хафъзов.

Днес Хафъзов вече не върви по стъпките на Доган и последва Лютви Местан в новата партия ДОСТ. А другите три имена са на български турци, които са били преследвани от комунистическата власт. За турската общност те са символи на съпротивата срещу насилствената промяна на имената и забраната на религията им.

ДОСТ ще върви по пътя на Нури Адалъ“, обяви Лютви Местан на гроба на Адалъ в родното му село Островец, община Кирково.

Заедно с Местан почит отдадоха неговият заместник Шабанали Ахмед, кметът на Джебел Бахри Юмер, активисти и симпатизанти на ДОСТ от област Кърджали.

Нури Адалъ е роден през 1922 година в село Островец, област Кърджали. Прекарва 23 години от живота си по затвори и изгнание заради защитата правата на турските граждани по време на комунистическия режим.

През 1989 г. е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Умира през 2004 г. Има парк на негово име в квартал „Гьорюкле" в Бурса.

Преди година Общинският съвет в Момчилград реши централният парк в града също да носи името на Нури Адалъ.

Заради съдбата си Нури Адалъ е наричан „българския Нелсън Мандела“.