Група роми, предвождани от общинския съветник от Плевен Методий Петков, са пребили трима рибари край язовира на с. Каменец, който арендуват. Според най-тежко пострадалия Даниел Дереков, те дори не са били на водоема на ДПС-активиста, а метнали въдиците на общинското блато, където забрана няма.

Ненаядохте се българите! Лапай, лапай, нали сте гладни. Затова сме дошли, за да не ни ходите вече по земята ни.

Това крещяли ромите, които се изсипвали от различни коли на групи, докато стигнат бройката от 30-ина души.

Първият удар беше с бухалка по главата - това не е хулиганство, а опит за убийство. Имам 60-70 удара с твърди предмети по тялото. По филмите няма такава зверщина, казва Дереков, който удостоверява всичко с медицински.

Част от "спомените" на Дереков след срещата с ДПС-активиста и неговата бригада.

Краят на зверщината бил, че ги накарали да изядат живата риба, която наловили, каза Дереков, който се разплака в ефира на Нова тв...

Вкусно ли беше сушито, питал го накрая ДПС-съветникът.

Той "пресметнал" и щетите си и наложил на тримата "глоби" - по 5000 лв. на човек.

Оказва се, че Методий Петков е оправдаван от съдебната система доста пъти, а 3 пъти е и осъждан, но не е помирисвал ефективен затвор. Бил е задържан и разследван за: побой, рекет и шофиране без книжка, купуване на гласове, ДДС-измами. Преди месец е имал обвинение, че е искал подкуп от бизнесмен заедно с бивш вече депутат от ГЕРБ.
Оправдан е съвсем наскоро по дело за рекет.

Присъдите му са били: пробация за хулиганство, друга условна присъда за източване на ДДС и една за шорифиране без книжка. Има и две висящи производства.

Пред палата на ромския бос Петков баща му коментира:

Тези хора са отишли на нашия язовир – ний ко тряа 'а напрайм?! Да им купа един костюм нов?! Де факто в България няма закон. За балъци ресто нема - сподели жизнената си максима той.

Ейй, ча па до смърт - възмути се той, че жертвите преувеличавали и не са бити достатъчно. - Преувеличават, щото трябва да има журналисти кво да пишат. Тея алкохолисти ги познава целият град.

В ефир бе включен и депутатът Митхат Метин, който определи станалото като "битов случай и не е свъразно в качеството му на изпълнение на политически задачи на ДПС".

Няма политическа задача той да е изпълнявал, да бие някой, обяви народният избраник.

На което Виктор Николаев отбеляза, че Движението може да взима и убийци, ако те са действали без политическа задача...

Прокурор Николай Пачевски обяви, че има 4 квалификации на деянието на Петков: изнудване, грабеж със средна телесна повреда, принуда и хулигански действия. На което пък адвокатът на рома каза, че се е появил свидетел, който поел вината - че той е извършил всичко. Свидетелят отишъл на язовира с автомобила на Методи Петков, а той в същата вечер дори си бил в гр. Плевен.

Срещу квалификацията за грабеж (на практика най-тежката по НК, б.р.) адвокат Серьожа Николов обяви, че парите се били намерили - те "изпаднали от трето лице".

Много погрешна линия на защитата да казват, че не е бил там - коментира в студиото Марин Марковски, който ще защитава битите. - Изкушен съм да коментирам като адвокат, който обикновено е на страната на "лошите": Всяка една версия трябва да е близко  до доказателствата.

Когато имаме психически здрав човек, който е описал много ясно кой го е бил, който го е разпознал и това е подкрепено с обилни медицински доказатлства, няма как да се прави една... шашарма. Съвсем безсмислена примитивна теза, която няма да доведе до нищо, обяви юристът.

Марковски каза и за друг случай - че има свидетел от ареста, който е разказал как Методий Петков е заплашвал друг арестант, че ще го изнасили присъстващият циганин. И питал: "Тебе циганин изнасилвал ли те е?"

Всяко престъпление е лошо, гадно... Но има престъпления и престъпления. Тука имаме човек, който е прехвърлил всякакви граници, смята Марковски.

Петков, който живее в зашеметяващ палат, преди да стане съветник, е бил регистриран като безработен. Сега ще се проверяват доходите му, зарече се днес наблюдаващият прокурор.