Цените на петрола у нас не падат поради политическа намеса. Това не е просто корупция, а гранд корупция.

Такъв бе коментарът пред Нова телевизия на Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Ето как функционира според него механизмът:

"Имате в борда на рафинерията представители на всички партии. Имате ги и в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Формира се финансов ресурс по 20 стотинки на литър. Умножете го по 3,2 милиарда литра, продадени годишно. Така имате над 600 милиона."

ПЕТРОЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОЕВТИНЯВА. НО НЕ И ТУК

Единственото рязко променливо нещо според Василев е цената на суровия петрол. А цените на рафинерните разходи, акцизите, транспорта са устойчиви.

"Имаме три сценария по отношение на цените на горивата. Ние сме в ситуацията, когато сезонът оказва своето влияние – повишеното търсене",  каза енергийният експерт Атанас Тасев.

Според него сезонният ефект ще бъде в рамките на 10-12 стотинки. Основната причина цените да не падат толкова бързо била, че имало заредени танкерите с горива на предишните цени.

Атанас Тасев. Снимка БГНЕС

Илиян Василев обаче бе категоричен, че сезонният фактор работи само в началото на лятото - през юни. 

"Като говорим по тази тема, трябва да заявим конфликт на интереси. Той предполага, че хората, които говорят, нямат ангажименти към участниците на пазара, които формират една или друга цена. Аз нямам", продължи той.

Атанас Тасев отбеляза, че и той няма ангажименти, както и че няма собствена бензиностанция.

"Големият проблем на България е, че пазар няма. Институциите не работят. Държавата е пленена. И уж пазарът е дерегулиран, институциите на държавата не се намесват, а цената на природния газ, който е регулиран, е много по-ниска. Имаме пленена държава, в която институциите просто са блокирани", смята Василев.

И се впусна в подробности:

"Ако пазарът ви е отворен и имате възможност за внос - т.е. търсенето и предлагането да са в динамично равновесие, няма никакъв проблем. Има логика да ви продават всяка стока, ако е блокирана възможността да се уравновесява на пазара. Тя е блокирана, като се започне от рафинерията на входа, през преработката, през складовете, през отстъпките на едро, пвез стратегическите запаси, през акцизните складове. Има нова Комисия за защита на конкуренцията, която сега ще направи някакво разследване, което ще падне в съда. Има и Комисия за защита на потребителите, която нищо не може да направи."