Огромен пожар бушува тази нощ край Благоевград, предаде бТВ. Заради него бяха евакуирани 170 души от село Рилци, съобщава МВР, а хора изпратиха снимки от огнената стихия.

Сигналът за бедствие е подаден малко след 22 ч. снощи. В гасенето са се включили 12 пожарни коли и 40 огнеборци плюс фадрома. Помагали са 14 служители на горското стопанство и 15 доброволци.

Около полунощ са пламнали сухи треви и отделни дървета над Рилци. Временната евакуация на хората от селото се е наложила, тъй като огънят е стигнал почти до къщите.

Четири часа е дежурил и екип на спешна медицинска помощ. Пострадали няма, а към 6 ч. пожарът е ограничен.

„Изгониха ни и дори не ни позволиха да помагаме, благодарни сме им, че ни спасиха домовете. Ужасът беше голям, изпаднахме в паника, мислихме, че къщите ни ще изгорят. Виждаха се огромни вълни от огън. Къщите бяха спасени и благодарение на това, че вятърът се обърна. Притеснени сме все още”, разказва пред медията жител на селото.

Справка с подследния бюлетин на националната пожарна показва, че от 00:00 до 24:00 ч огнеборците са реагирали на 230 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 197 пожара.

С преки материални щети са възникнали 25 пожара, от които: 11 в жилищни сгради; 1 в промишлени сгради; 3 в спомагателни, временни или паянтови постройки; 4 в транспортни средства; 1 в селското стопанство; 1 в съоръжения на открито; 4 бр. други.

Без нанесени материални щети са възникнали 172 пожара, от които: 138 в сухи треви, горска постеля и храсти; 4 в стърнища; 23 в отпадъци; 7 други .