Русия смята за приоритет назначаването на представител на Източна Европа за следващ генерален секретар на ООН, обяви постоянният представител на Москва в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

„Това е приоритет. Но има и други добри кандидати от други региони“, уточни Чуркин.

Постът на генерален секретар на ООН, който от 2007 г. е заеман от южнокорееца Бан Ки-мун, става вакантен на 1 януари. Към него са се устремили 12 души, сред които бивши държавни глави, министри на външните работи и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

ГУТЕРЕШ ВОДИ КЛАСИРАНЕТО ЗА ШЕФ НА ООН. ИРИНА БОКОВА ДЕЛИ ТРЕТОТО МЯСТО

На 21 юли 15-членният Съвет за сигурност на ООН проведе първото предварително гласуване по списъка на кандидатите за висшия пост в организацията, при което на първо място се нареди португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутереш. Той получи 12 гласа "за" и нито един "против". Втори е бившият президент на Словения Данило Тюрк, Бокова дели третото място с бившите външни министри на Македония Сърджан Керим и на Сърбия Вук Йеремич.

КЛУБ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ СТУДЕНАТА ВОЙНА. ФИЛИАЛ: НЮ ЙОРК

Според някои дипломати и наблюдатели, ако в хода на следващото предварително гласуване в рамките на процедурата за избор в петък никой не се обяви против Гутереш, въпросът с назначаването му практически ще бъде решен, отбелязва ТАСС.

Чуркин обаче призова да не се правят преждевременни изводи от резултатите от първото гласуване.

"Смятам, че процесът (по избора) ще отнеме известно време. Той няма да бъде решен в петък. Това е вътрешното ми чувство", каза руският постоянен представител.

Той обаче не съобщи, че смята да гласува против Гутереш.

"Защо да го правя? Той е такъв добър човек", каза Чуркин.

БОРИСОВ ЗОВЕ ПЕТИМА ДЕСНИ ПРЕМИЕРИ ДА ПОДКРЕПЯТ БОКОВА

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.