Момче на осем години е задържано за разпит от британската програма Prevent, след като учителите решили, че фланелката му е с надпис в подкрепа на терористите от "Даеш", съобщи в. "Индепендънт".

Prevent (предотвратяване, превенция) е антиекстремистката програма на британското МВнР, чийто обект са именно младите хора в опасност от радикализация.

Детето носело тениска с надпис "Искам да бъда като Абу Бакр Ас-Сиддик" - ключов лидер на мюсюлманите от първите години след смъртта на Мохамед, негов пряк последовател, тъст, първият повярвал безрезервно в пророка. 

Учителите в началното школо в Източен Лондон обаче явно не са имали достъп до интернет и решили, че става дума за Абу Бакр ал-Багдади - лидер на терористичната организация "Даеш" в Сирия и Ирак. Това не е истинското му име - той всъщност се казва Ибрахим Али ал Бадри - но сред сунитите "Абу Бакр" е изключително разпространено и като име, и като псевдоним.

Майката на детето получила обаждане от социалните служби, които й казали, че искат да обсъдят инцидента с момчето. Тя си спомня ясно, че с ползвали думата "дерадикализация". Родителите били държани в отделна стая, докато разпитвали детето им за "Даеш" - то обаче не било чувало и дума за терористичната организация. Питали го и за религиозните му вярвания - например дали смята, че християните отиват в ада като умрат. И дали обича да гледа телевизия.

Според майка му то дълго време се притеснявало да ходи на училище след задържането и разпитите.

Това е само най-фрапиращият пример в доклад на Rights Watch UK, които са установили десетки случаи на деца, унизени в британските училища от служби, реагиращи прибързано на подобни сигнали. Повечето други обаче поне са били тийнейджъри.