Литва наблюдава с все по-смесени чувства строителството на беларуската АЕЦ "Островец". Президентката Далия Грибаускайте неотдавна каза пред журналисти, че Минск избягва въпросите за сигурността на централата и се противи на предоставянето на експерти на достъп до територията й. Коментарите й бяха направени след съобщенията на медиите за скорошна авария, която е станала по време на монтирането на реактора. Почти 300-тонен елемент паднал на земята от височина 2-4 метра.

Напоследък са зачестили инцидентите, довели до възникването на проблеми със сигурността, каза Грибаускайте. Ако Беларус не е в състояние за построи електроцентрала в съответствие с всички изисквания за сигурност, Литва заедно с международната общност ще търси начин да предотврати пускането на АЕЦ в експлоатация.

В официално съобщение до Минск правителството на Литва настоя да бъде проведено подробно разследване на инцидента и резултатите му да бъдат съобщени на съседните страни и на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Министърът на околната среса Кестутис Тречокас настоя МААЕ да извърши инспекция на АЕЦ "Островец". Литва е притеснена и от това, че атомната електроцентрала в Островец се строи само на 20 километра от границата между Беларус и Литва и на 50 километра от литовската столица Вилнюс.

Беларус разчита "Островец" да й позволи да изнася електроенергия в ЕС, най-вече в Полша, Литва и Швеция. По този начин АЕЦ "Островец" става пряк конкурент на новия завод, който Литва от много години насам планира да построи на мястото на АЕЦ "Игналина", затворена през 2009 г. под натиска на ЕС. Въпреки това е много съмнително, че тя ще бъде рентабилна в икономически план. Първоначалната идея бе да бъде намалена зависимостта на балтийския регион от руската електроенергия. Съвсем скоро ще бъде пуснат в експлоатация мост в Швеция. Сега благодарение на дълбоководен кабел Литва ще може да получи достъп зо електроенергията от северния регион, където обикновено има излишък на производствени мощности.

"Росатом" с ускорени темпове строи АЕЦ "Островец". Тя трябва да бъде пусната в експлоатация през 2018 г. Наблюдатели смятат, че зад това стои стратегически разчет на Кремъл - ако в региона има повече електроенергия, ще изчезне необходимостта от нов проект на мястото на "Игналина" и в такъв случай страните от Балтика няма да могат самостоятелно да се осигуряват с голямо количество електроенергия.

----

* Авторът е кореспондент за балтийския регион на швейцарския вестник "Нойе Цюрхер цайтунг", откъдето препечатваме статията.