Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъжда на заседанието си утре, 1 август, "Проект на правила за избор на генерални директори на националните обществени доставчици на медийни услуги – БНР и БНТ". Това става ясно от проекта за дневен ред за сбирката на регулатора, публикуван в сайта му.

Конкурсът за нов генерален директор на БНР мина преди няколко месеца и на поста бе избран Александър Велев. Процедурата по избор на наследник на Вяра Анкова в БНТ обаче до момента не е започнала, въпреки че вторият й мандат изтича в началото на август. Тя няма право да се кандидатира отново по закон.

ОПИТВА ЛИ СЕ НЯКОЙ ДА БАВИ ИЗБОРА НА НОВ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ 

 

Народното събрание дори прие "скоростни" промени в Закона за радиото и телевизията, за да позволи на Анкова да стои начело на обществената телевизия до избора на нов директор. Преди това нямаше такава опция, което на практика значеше, че СЕМ трябва да е избрал наследник преди края на мандата. Според политици от различни парламентарни сили, в това число и от управляващото мнозинство, причината за поправките бе да се даде възможност Анкова да не бъде сменяна поне до президентските избори.

Заради забавянето на конкурса в БНТ новоизбраният шеф на медийната комисия в парламента Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) бе поискал среща с председателката на СЕМ Мария Стоянова, разказа самият Атанасов пред Клуб Z на 21 юли. Тогава той обяви, че е получил уверение от медийния регулатор, че обявяването на правила за новия избор няма да се бави повече и се очаква развитие на 1 август. Обещанието е спазено, тъй като утре е именно 1 август.

СЛАВЧО АТАНАСОВ: ОТ СЕМ МЕ УВЕРИХА, ЧЕ НА 1 АВГУСТ ЗАПОЧВА КОНКУРС ЗА БНТ

Междувременно парламентът прие и нова поправка в Закона за радиото и телевизията, с която не само генералните директори на обществените медии, но и Управителните съвети ще могат да имат на практика "безсрочни" мандати, ако изборът на директори се бави. От мотивите на Атанасов стана ясно, че целта е управляващи с изтекли мандати в БНТ и БНР да запазват и действащия УС, за да се избегне вариант да предлагат нов състав и новоизбраните директори да нямат възможност да изберат свой екип.