На всеки, който се упъти към Германия, трябва да е ясно, че животът му тук ще изглежда по съвсем различен начин, отколкото в неговата родина. Той трябва добре да премисли дали наистина иска да живее в условията на западна култура.

Това казва Йенс Шпан в интервю за в. “Ди Велт”.

Шпан е член на президиума на партията на Ангела Меркел -  Християндемократически съюз и един от най-приближените ѝ по партийна линия. Винаги говори открито и не пести критики дори към властимащите, когато има повод. Самият той е заместник-министър на финансите. Шпан е инициатор на забраната в Германия за носене на бурки.

“Не искам в тази страна да срещам бурки. В този смисъл съм буркофоб”, заявява Шпан за “Ди Велт”. Това било обществена промяна, която той отхвърлял.

Шпан зове да не се проявява толерантност към онези мигранти, които отказват да се интегрират. Който не пускал дъщеря си на училище, твърде скоро представители на държавната власт щели да го посетят у дома, да вземат детето и да го заведат да учи. Според Шпан вече се обсъждало намаляване на социални помощи за родители, чиито деца често отсъствали от училище: “В миналото не проявихме постоянност. Тази погрешно разбрана толерантност винаги беше в ущърб на децата.” 
Видният християндемократ признава, че интеграцията на бежанците е Херкулесова задача.
Той не посочва конкретни цифри, но според ковчежника на Сдружението на общините Герд Ландсберг сумата възлиза на 20 милиарда евро годишно. 
Предлагаме ви акценти от интервюто на Йенс Шпан за “Ди Велт”:


- Г-н Шпан, Германия беше разтърсена от няколко атентата. Федералното правителство в началото твърдеше, че престъпниците били бежанци, които пристигнали през есента на 2015 г. по време на голямата бежанска вълна. Може ли по този начин да бъдат успокоявани гражданите?
- Ангела Меркел каза: “Все едно е кога престъпниците са дошли като бежанци.” Ясно е, че сред тях не са само ангели. Някои са били криминално проявени, други са се били по време на война, трети най-вероятно искат целенасочено да разпространяват ислямистки терор. Трябва да направим така, че при нас да не пристигат такива хора.

- Кацлерката непрестанно повтаря: “Ще се справим!” Дали тя в началото не подцени положението?
- Мисля, че преди година недооценихме какво се задава при огромната мигрантска и бежанска вълна. Интеграцията е Херкулесова задача, която не може да се реши с триседмичен езиков курс. Огромна е пропастта при култура, религия и стандарт на живот. Представете си, че изведнъж трябва да заживеете в Афганистан и колко трудно би било това за вас. Равенство между мъже и жени, отношението към евреите, към хомосексуалистите и лесбийките, други религии. Всичко това изисква строги правила, които сме длъжни да прокараме. Това в началото не винаги го правихме.

- Какво очаквате от бежанците, които вече са тук?
- За мнозина Германия е притегателна страна – богата, открита и силна. Деца, които в Сирия са били заплашени от смърт, при нас имат шанса да станат, каквито пожелаят – от учители по музика до членове на управата на голям концерн. Това е прекрасно. Ние обаче очакваме готовност за интеграция. Който мисли, че мъжете са нещо повече от жените, който отказва да учи немски или забранява на дъщеря си в час по физическо възпитание да се учи да плува, той трябва да потърси закрила в друга страна, където би се чувствал по-добре.

- Какво означава това конкретно?
- На всеки, който се упъти към Германия, трябва да му е ясно, че животът му тук ще изглежда по друг начин, отколкото в родината  му. Той трябва да премисли добре дали наистина иска да живее в условията на западна култура. А на тези, които вече са получили закрила при нас, трябва с цялата решителност да им кажем: “Който не пуска дъщеря си на училище, трябва да знае, че скоро момичето ще бъде изведено от къщи от представители на съответните държавни служби и отведено в училище. Наред с това отново се обсъжда намаляване на социалните помощи за родители, които не изпращат децата си на училище, или често отсъстват от занятия.

- Дори в Бавария фирми проявяват толерантност към бурките.
- Аз не! Крайно време е да се забранят фереджета и бурки като сигнал към света. Представете си как би изглеждал нашият разговор, ако седяхме един срещу друг забулени. Не искам да виждам в страната си бурка. В този смисъл съм буркофоб.

- Застрашена ли е обществената свобода от жени с бурки?
- През последните години Германия стана по-отворена. Тази откритост е поставена от две страни под натиск – от консервативния ислям е от политическо залитане към дясното, на което сега сме свидетели. И двете са повод за загриженост. Срещу това трябва да се надигнат всички партии от центъра.