Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 21 юли в Ню Йорк 15-е страни-членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха за първи път за 12-е кандидати за поста генерален секретар на организацията. Противно на очакванията, българката Ирина Бокова, която дълго време беше смятана за фаворитка за поста, се озова на трето място, заедно с кандидатите на Македония и Сърбия. Друга изненада беше слабото класиране както на жените, така и на източноевропейските кандидати като група. Първото гласуване даде индикация за нагласите в Съвета за сигурност и тези нагласи не са очакваните. 

Соня Каникова разговаря за БНР с Ричард Гоуън, експерт от Центъра за международно сътрудничество в Ню Йорк. Той е специализирал по въпроси, свързани с ООН. Мнението му се цитира от водещи световни медии като Би Би Си, Си Ен Ен, "Таймс", "Политико" и главни национални медии в Западна Европа.

 

 

- Как да четем резултатите от първото гласуване, в което жените-кандидати не се представиха според очакванията?

- Бокова се представи най-добре сред жените-кандидати. Но както Бокова е спъвана от предполагаемите ѝ връзки с Русия, така за Сузана Малкора  (външен министър на Аржентина - б.р.)може да се твърди, че я спъва това, че е много близо до САЩ, това притеснява другите страни. Бокова и Малкора са изправени пред опасения, че са в твърде приятелски отношения с една от големите сили. Иронията е, че половината от кандидатите са жени, но двамата водещи кандидати за момента са мъже. Първи е Гутериш от Португалия, който се показа като пламенен и убедителен кандидат и това му спечели много широка подкрепа както сред дипломатите, така и сред висшите служители на ООН. После имаме Данило Тюрк от Словения, който зае второ място след първото гласуване. Тюрк е много консервативна фигура, който би бил един генерален секретар- технократ, но много дипломати смятат, че той е много солиден, заслужаващ доверие кандидат. Така че в този момент имаме двама водещи мъже-кандидати. 

- Кандидатурата на Ирина Бокова – как се възприема тя в Ню Йорк и какви са, според вас, нейните шансове ?

- Бокова водеше много дисциплинирана кампания и беше смятана за една от ранните фаворитки за поста генерален секретар на ООН. Но добре известно е, че и САЩ, и Великобритания имат много сериозни опасения, че тя е твърде близка до Русия и затова повечето дипломати вярват, че в крайна сметка Лондон и Вашингтон ще наложат вето на кандидатурата ѝ. 

- След първия кръг г-жа Бокова беше категорична пред български медии, че САЩ не са сред четирите гласа “не насърчава”, които тя получи. Тя остави впечатление, че Великобритания накрая няма да наложи вето на нейната кандидатура. 

- Честно казано, почти не съществува така вероятност. Да, съществува потенциална възможност - ако Русия упражни много голям натиск върху САЩ, например по въпроса за Сирия - Вашингтон да е склонен на компромис, но не аз мисля, че това е вероятен вариант. Мисля, че опасенията на британците за връзките на Бокова с Русия са много силни, и те може да ѝ наложат вето дори ако са единствени.

- Единично вето също би сложило край на надеждите на кандидата. Но след смяната на правителството във Великобритания може ли да се очаква промяна на британската позиция за тази кандидатура? 

- Ясно е, че Брекзит разсейва британските дипломати в момента, но Великобритания инвестира много в тази надпревара, и британският посланик в ООН е категоричен, че нито един от сегашните източноевропейски кандидати не е достатъчно силен, за да спечели поста. Мисля също, че опасенията и на Вашингтон, и на Лондон, произтичащи от политическите обвързаности на Бокова, са много силни. Никой не може да гарантира как ще приключи тази надпревара, но – ако трябва да съм честен –  дори ако оставим настрана САЩ и Великобритания, повечето дипломати са много по-ентусиазирани от кандидатурата на Антонио Гутериш, който в момента е водещият кандидат, с най-много положителни гласове в първия кръг. А Бокова дори вече не е във фокуса на дипломатическите разговори тук в Ню Йорк.  

 - Ако трябва да направите своя прогноза, как виждате края на тези избори за генерален секретар?

- Мисля, че ще имаме грозна политическа битка, която може да продължи до края на октомври или дори ноември. В ООН се подготвят за много продължителен процес поради напреженията между големите сили относно кандидатите. Смятам, че вероятно още кандидати ще се включат в надпреварата, особено ако някои от сегашните като Малкора или Бокова изгубят подкрепа. Не бих изключил напълно победа на Бокова, тъй като политиките в Съвета за сигурност са изключително сложни, но в момента на практика всички, всички дипломатически наблюдатели в Ню Йорк вярват, че САЩ и Великобритания ще я блокират. Истината е, че в Ню Йорк биха предпочели да видят Кристалина Георгиева да се включи като алтернативен български кандидат, защото на практика тя може да е тъкмо този консенсусен кандидат, който всички големи сили биха приели. 

- Не е ли твърде късно за нови кандидатури?

- Играта не е приключила, защото ако през октомври САЩ и Великобритания дадат индикация, че действително ще наложат вето на Бокова, тогава все още ще има възможност Кристалина Георгиева да се включи като кандидат в последния момент. Всичко е възможно, процесът на избор на генерален секретар е прочут със своята мистериозност. 

- Ще имаме ли по-голяма яснота кои са предпочитаните кандидати след втория кръг на гласуване на 5 август?

- Мисля, че на 5 август някои от най-слабите кандидати отново ще получат слаба подкрепа и ще отпаднат. Очаквам Весна Пушич от Хърватия да отпадне, и няколко други слаби кандидати да се откажат. Не знаем какво ще стане с по-силните кандидати. Моето предположение, че може да има известна промяна в гласовете. Но възможно е Гутериш, Тюрк, Бокова да останат на първите три места след 5 август. След това може да има още един кръг в края на август, но може да стане и така, че да се гласува едва през септември или октомври. 

Коментари

Ако имаше Лустрация ,нямаше да се занимаваме с бокова ,гоце и прочие комунистически мекерета и доказани агенти, работили за чужда империя.

"Експерт" по световния модел на Пърдан ГъЖъ

"Той е специализирал по въпроси, свързани с ООН". Кажи му на тоя тунеядец "икзперд" и не го обиждай повече.

Чугунената кратуна Avatar

Avatare, Avatare, кремълска подлого и кирлива изтривалка на милиционерски ботуши, марка "Банкя"! Вашата кандидатка, мерзавецо СИКаджийски, дето не единия ревер си закачил червена розичка, а на другия - ГЕРБер, та вашата кандидатка, мерзавецо мърсен, дъщерята на най-свирепия комунистически терорист, изверг, изрод, садист и убиец, вече изтече в канала на банкянско-сарайско-библиотекарската клоака! И ти отдавна си там, до гуша си в БОСТАНджийските фекалии, и затова с последни сили дишаш, колкото да осмърдиш форума! Хайде, по-бързо Пърдялкопърдялковата ПИКня и фекалиите да покрият изцяло чугунената ти кратуна, та ад млъкнеш веднъж завинаги!

Терезка Мей

Ще гласуваме така, както ни кажат нашите специални покровители от другата страна на Атлантическия.

Българин

Ще слушкаш Текезехарке,нямаш друг избор,а кой ли се интересува от мнението ти! :)

И двете са един дол дренки

д-р Петроff

Дано отпадне на следващия кръг,че се наслушах на глупости и суперлативи за този скрит диамант с надпис на дрехите "made in БКП",а под дрехите "Служу Советскому Союзу"

Гечо

Къде британците видяха разлика между двете? За Бокова е ясно, клакьорът Евгени Михайлов се постара така да я очерни заради родителите и че в крайна сметка така опозори България след което едва ли вече някой ще посмее да гласува българин да заеме висок международен пост. Родителите на Сталинка какви са? Баща и е бил номенклатурчик свързан с тайните служби. Майка и е била първа дружка със съпругата на бившият финансов министър Белчев. Сталинка е завършила ВИИ „Карл Маркс“ след което специализира в Москва, но се говори само за специализациите и на запад при това някои от тях са през тоталитарно време! Кои "кадри" можеха да специализират тогава в страните от гнилият капитализъм? Коя ръка е отваряла вратите пред Сталинка? Може би е била по-високо оценена от десетките други блестящи випусници? По какви критерии ако не по произход и може би още нещо пред ДС?

до Гечо

Абе, Гечо! Абе, чугунена кратуно червена, задръстена от ръждясали сърпове и чукове!КОЙ си те бе, нищожество жалко и смешно, та да отъждествяваш дъщерята на комунистическия убиец с Бългаиря? Какво общо с България има слугинята на Кремъл и Путин бе, мерзавецо? Та нали точно нейната партия, твоята, на агентите Сава и Буда, на "библиотекарите" и на татко й - изверг, изрод и убиец, бяха взели решение страната ни да стане 16- та република на съветската империя! Забравил ли си бе, мерзавецо? Евгени Михайлов, мерзавецо мръсен, просто каза истината за дъщерята на комунистическия убиец! И вие, СИКаджийско-сарайско-библиотекарските чугунени кратуни, верни на престъпната и кървава комунистическа партия, която ви е откърмила, газ ПИКаете! Защото, мерзавецо мръсен, истината много боли, нали? Евгений Михайлов каза печалната и срамна истината за дъщерята на убиеца и толкоз! Ти пък къде видя, че е опозорил България? Грозната вещица вдясно на снимката, е опозорена по рождение и ще направи много добре, ако си яхне метлата и сама се откаже от надпреварата! Защото, така или иначе, тя вече е загубила, тоест, изтекла е в канала! Това е положението, мерзавецо Гечо!

Гостенин

"А Бокова дори вече не е във фокуса на дипломатическите разговори тук в Ню Йорк." Това казва всичко. Сал един путин и остана Бокова - а той яко се запъна вчера, че новият шеф на ООН трябва да е Източноевропеец. Сега въпрос: Дали за путин Словения е Източна Европа. Един любопитен факт: една румънка, сръбска кандидатура - Симона-Мирела Микулеску - въобще не е в играта засега.

смях на парцали

Кандидатът на ГЕРБ изгоре! :)

Сия

На всички, които отъждествяват неодобрението за Бокова с национално предателство, искам да обърна внимание, че по световните медии тя се обсъжда единствено като свързана с Русия и с Путин, а не като българка. Бокова е неподходяща за поста, без значение от коя държава е и от кой пол е.

Танев

Пълни глупости, Ирина Бокова е най-успелият български дипломат на международната сцена. Тя е носител на орден „Стара планина“ I степен с лента, на Ордена на Почетния легион на Франция. Получава образованието си в Москва, Университета на Мериленд във Вашингтон и в Харвард. Бе избрана, с гласуване между 193 държави, начело на най-голямата агенция в рамките на ООН – ЮНЕСКО – два пъти поред. Тя е единственият представител на Източна Европа, заставал толкова високо в йерархията на ООН и първата жена генерален директор на ЮНЕСКО.

mardafi

Съвсем нормално - дъщерята на комунистическия изверг и убиец й се прищяло да стане шеф на ООН - все едно дъщерята на Менгеле да иска да стане председател на ООН - да не забравяме обаче, че Менгеле е учен ,а Боков е обикновен екзекутор

Петя Стоянова

Колко ти плаща Сталинка Георгиева - агента на 1-во и 6-то главно управление за да пишеш подобни измислици в интернет?

mardafi

Ми то нашия парламент обяви комунистическия режим за престъпен - всички възползвали се от престъпния режим са престъпници - значи тази бокова е престъпник и агент на престъпна организация - откъде накъде тази новина се появява? Самата новина е език на омразата

Симеон

Не знаех, че е толкова лесно да си купиш британски "експерт". Според вас, колко ли евра е платила Сталинка Георгиева на Ричард Гоуън за да плюе по най - успешния български дипломат с реален шанс да оглави ООН?

mardafi

На болшевиките им стана ясно , че бокова няма да стане никаква и сега ще има рев и сополи

Станимир

Спокойно, това е "ясно" само на теб, а теб никой не те пита ;)

Силвия Костадинова

Ирина Бокова е най-успелият български дипломат на международната сцена. Тя е носител на орден „Стара планина“ I степен с лента, на Ордена на Почетния легион на Франция. Получава образованието си в Москва, Университета на Мериленд във Вашингтон и в Харвард. Бе избрана, с гласуване между 193 държави, начело на най-голямата агенция в рамките на ООН – ЮНЕСКО – два пъти поред. Тя е единственият представител на Източна Европа, заставал толкова високо в йерархията на ООН и първата жена генерален директор на ЮНЕСКО. Така, че колкото и да се упражняват разни измислени експерти платени от агентката от ДС Сталинка Георгиева, няма никакъв смисъл ;)

Петър Антонов

Неуважаеми платени драскачи от щаба на Сталинка Георгиева, Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е удостоена от българската държава с най-високата степен на орден „Стара планина” – с лента, за изключителните й заслуги към България, за приноса й за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб, за развитието на политическите и културните контакти на най-високо равнище. Като Генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура г-жа Бокова е първият български гражданин, заел толкова висока позиция в системата на ООН.

Английски

Мурафети англосаксонски. Ако Бокова е избрана за шеф на ЮНЕСКО, това става с консенсус на САЩ и Англия . Играта на КОНТРА срещу нещо ,нарочвайки го за "заек с шапка" е мръсна игра , която има контра . По силата на обратното - Гутиереш ще бъде блокиран от Русия и Китай ,защото профилът е "трябва да бъде от Източна Европа". Ако не бъде Бокова ,може шанса да "огрее" Хърватска, Словения или ..при нов тур Чехия , Унгария, Словакия ...или Хърватска. То изискване за държава няма , ама да не се учудваме защо и албанец от Македония може да бъде в играта. Включването на Георгиева ...в играта ще навреди на България , ЕС ...и нея самата! Стига да го разбира ..

Гечо

Произходът на Бокова, дааа виждам че най-много от него се вълнуват герберастите. Като са толкова принципни относно нечий произход, не от това той какъв е, а именно от произходът му ще си позволя кратка справка по данни известни в публичното пространство. Бойко Методиев Борисов, дядо: в качеството си на кмет изнудвал фронтовашките булки да му "пускат" за да получат допълнителен хранителен наряд за децата си. Някои твърдят че подходът му е бил, или ке ми даваш или ке те таковам! Войниците се върнали и го смазали от бой в селският царевичак. Арестуван и изпратен в затвора за да не го дократят съселяните му, умира в следствие на побоя докато тече следствието. Татко му на Бойко, като служител в МВР е изгонен от работа заради аморално поведение. Самият Бойко, като истински наследник на семейните традиции предлага секс на малолетната тогава Сесил Каратанчева. Как се нарича тази постъпка, педофилия, развращаване на малолетни? Нека кажат юристите във форума. Защо не се възмущавате от потеклото и поведението на реално яхналият властта Борисов а скачате срещу нещо хипотетично? Бокова може и да не я изберат но Борисов според американската амбасада е престъпник от сой! Кое е по-лошото господа герберасти?

Развеселен

за португалеца съм

Абе..,

Някой може ли да посочи някаква полза за България от Сталинка? Толкова години си пълни гушата от пост на пост,а за нашенци-нищо.Яд ме е да я гледам!

Гечо тъпанара е на прав път

Гечо, Гечо! Много си тъп и прост бе, Гечо! Досущ като куха кратуна, банкянски сорт. Защо зорлем си напрягаш мизерното мозъче бе, Течо? Забравил си нещо много важно бе, Гечо! Ами, нали точно Боко Тиквата, познат и като агент Буда, и като мутрата от Банкя - видна фигура от подземния престъпен свят, изпълзяла до върховете на изпълнителната власт благодарение на мадридския комарджия, чиито джобчета СИК и ВИС напълниха с милиони, та забравил си бе, Гечо, че точно тази СИКаджийска мутра, предложи дъщерята на комунистическия изверг,садист и убиец за българска кандидатура! Във всеки случай, нещо излиза от сбърканите ти "съждения",а то е, че каквато кандидатурата, такава и мутрата, която я е предложила!

Силвия Недева

Британия обслужва с поведението си Сюзън Кларк и това е истинския мотив на Лондон да спъва всички други кандидати включително Бокова.При нас се намериха и услужливи слугини като Кристалина Георгиева, която има нулеви шансове, но се навеждат на британците възмездно

Сия

Хелън Кларк. Тя е най-добрият кандидат и за неин късмет не е източноевропейка.

до Петър Антонов

Петре, дати напомня, че орденът "Стара планина" е връчен на дъщерята на комунистическия убиец от агент Гоце! Все пак, този факт не е маловажен, нали?

Орлин Кацаров

Българските медии се държат като онези, които обслужваха Костов при кризата с медицинските сестри...Тогава само дето не публикуваха, че нашенките сами са си виновни.Днес подскачат пред чужденците сякаш те нямат интереси...Гнусно

Милен

Леле, момчета и момичета от щаба на Бокова, много явно го правите бе :)

Ulian

Респект към британците!

Нема да е Бокова, чак толкова в ООН не могат да се изложат!

Куфарите да се разопаковат!

Силвиьо, Силвиьо, много си зян! Я започвай да разопаковаш куфарите, които си беше приготвила за Ню-Йорк и висока служба в ООН! Чадърът ти не се отвори! Впрочем, кажи на Дачковия Яворчо, и ТОЙ върл защитник на дъщерята на комунистическия убиец, кажи му и ТОЙ да разопакова неговия! Язък, дето така бързо обърна палачинката и стана за смях и резил по света и у нас! Защото, точно Дачковият Яворчо преди две години описа в сайтчето си "Гласове", как точно татко й на путиновата кандидатка е скачал с милиционерските си ботуши по гърдите и тестисите на големия художник Райко Алексив! И го е убил! Да, ама сега, Дачковият Яворчо сипе суперлативи и комплименти по адрес на дъщерята на комунистическия убиец, че и я превъзнася! Била много достойна! Абе, Яворчо, абе, жалко нищожество! Че дължиш пари на половин София, и уличните псета знаят, ама, не трябваше да затъваш чак толкова в червената СИКаджийско-сарайско-библиотекарска кочина бе, нещастнико! И докато се споминеш няма да измиеш това мръсно петно на мазната си физиономия!

mardafi

Абе аз тия дето са завършили Лумумба бързо ще ги оправя точно като патрона им п.п Лумумба като председател на Комунистическата партия на Конго и бил изяден от своите политически опоненти , Чомбе и Сесеку

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.