Симона РУСЕВА

В Германия има дефицит при свободното изразяването на мнения, същото положение е и в Австрия. И в двете държави турци нямат право да демонстрират. Дори им забраняват да окачват знамена по балконите и сградите, в които живеят.

Това твърдение, в което няма и капка истина, направи турският президент Ердоган пред свои привърженици в Анкара, цитиран от германските медии.

Нито в Германия, нито в Австрия има забрана да се веят национални флагове, свои и чужди. За свободата на словото, на изразяване на различни мнения и то публично, е излишно да се припомня. Знайно е и в кои държави това е дефицит.

Поводът за нападките на Ердоган е свиканата за утре в Кьолн внушителна демонстрация на негови привърженици. Мотото е “Да на демокрацията! Не на преврата!” 

Очаква се да пристигнат хиляди по призива на Съюза на европейско-турските демократи (UETD). Всъщност това е лобистка организация в Германия на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието – AKP.

Същевременно са заявени четири контрадемонстрации. Заради вероятни сблъсъци населението на Кьолн призова вскички прояви да бъдат отменени.

Шефът на полицията в града край Рейн Юрген Матис обяви, че това не може да стане, конституционно право на всеки е да демонстрира и протестира. Той обаче уточни, че до такава мярка може да се стигне, ако в Кьолн пристигне член на турското правителство, каквито слухове се появиха. Заговори се дори, че самият Ердоган се готвел за полет до Германия.

Матис посочи, че ако членове на турското правителство участват в демонстрацията, положението би могло да ескалира и силите на реда няма да могат да гарнитират сигурността. В такъв случай наистина може да се стигне до забрана на проявата, което законът позволява.

“Не е възможно вътрешнополитически напрежения да се пренасят от Турция в Германия и да се сплашват хора с други политически убеждения. В Германия няма място за такива прояви и ние няма да ги допуснем”, заяви външният министър Франк-Валтер Щайнмайер за “Зюддойче цайтунг”.

Председателят на партията Съюз90/Зелени и депутат Джем Йоздемир, който е етнически турчин, също подложи на остра критика опитите за сплашване на противниците на Ердоган в Германия.

“Свидетели сме, че в страната ни се осъществява лов на турски опозиционери. Привържениците на Ердоган, които сплашват други, трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Демонстрации, като тази утре в Кьолн, трябва да се провеждат при строго спазване на правовия ред. Не бива да се допуска климат на страха”, заяви Йоздемир за медийната група “Функе”, бивша ВАЦ.

Лидерът на германските социалдемократи и вицеканцлер Зигмар Габриел написа във фейсбук на немски и турски: “По мое мнение Турция е дълбоко разделена. Всички трябва да помогнат това разделение на обществото да не се пренесе и у нас. Молбата ми е: нека да се отнасяме с уважение към инакомислещите. Дори и фундаментални различия в мненията не бива да довеждат до това и между нас самите да се появи разделителна линия. Германия трябва да е родина на всички, които живеят тук.”

Председателят на парламентарната група на партията на Меркел ХДС Фолкер Каудер заяви: “Очакваме, че участниците в демонстрацията в Кьолн ще се придържат към правовия ред и закона. Събитията в Турция не бива да се пренасят и в турската общност в страната ни.”