ВМРО, НФСБ и "Атака" постигнаха съгласие за предложената от Инициативен комитет кандидат-президентска двойка - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за президент и атакистът Явор Нотев за вице.

"Благодаря и на г-н Валери Симеонов, и на г-н Волен Сидеров, затова, че подкрепиха тази инициатива за тази президентска двойка", заяви Каракачанов пред журналисти в парламента.

Той каза, че искат да покажа алтернативна възможност на българския избирател, и че ако влязат в президенството, ще защитават "преди всичко и над всичко" българските интереси.

"Форматът е знаков, ние сме с по-далечен хоризонт и по-далечни цели. Ще положим усилие да постигнем това единение на всички сили, които се определят като патриотични", допълни Нотев.

На въпрос дали очаква атаки за досието си на агент от Държавна сигурност, Каракачанов заяви:

"Всичко е ясно, всеки може да го прочете. И тук става въпрос за един доста ълъг период след 10 ноември. Аз нищо от това, което съм направил, не се срамувам. Защото България съществува от 1400 години и винаги е имало нужда някой да се грижи за сигурността й. Не съм получил една стотинка възнаграждание. Нека тези, които обичат да говорят за комунизъм, за Държавна сигурност, да се питат те какво са правили през това време? Нима след 10-ти ноември нямаше репресии, подслушване?"

По-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че това е първа стъпка към по-сериозно обединение на националистическите партии.

 

"Обединението на "Атака" с "Патриотичния фронт" е стратегически поглед към една голяма формация и един широк патриотичен фронт, който може да заеме основно място в парламента", заяви той.

Каракачанов заяви, че "Атака" за буквално месец са "изминали много път" и благодари повторно на Сидеров за подкрепата.

Валери Симеонов се появи в края на изказването на Нотев и Каракачанов, и когато разбра за подкрепата от "Атака", веднага препоръча на журналистите:

"Имате ли документ? Поискайте им документи. Само НФСБ е публикувала документ, че подкрепя двойката."

Каракачанов му каза зад камерите, че документ има, Симеонов се пошегува:

"Веднъж да ми обърнат медиите внимание, и веднъж да застанете и да ги отклоните?"

"Не подтискате ли и вашето его така?", попита журналистка.

"Аз съм опериран от такова, нямам", продължи с шегите Симеонов.

Но след това сериозно отбеляза, че целият политически съвет на НФСБ с изключение на един глас са подкрепили кандидатурата. На въпрос дали е съгласен със Сидеров и Нотев, че това е стъпка към обединение на националистите, той каза:

"Нека да видим какво ще направят първо… какво ще направим първо… Нека си направим един общ президент, тогава ще видим"