Не й беше лесно на Хилъри Клинтън да произнесе впечатляваща реч снощи във Филаделфия, приемайки номинацията за кандидат за президент на демократите в последния ден от техния конгрес. Историческа стъпка – тя е първата жена кандидатка за най-високия пост в САЩ и то с реален шанс да влезе в Белия дом.

През дните на форума на трибуната застанаха президентът Барак Обама, съпругата му Мишел, Бил Клинтън и Берни Сандърс. Всички те говориха брилянтно, емоционално, завладяващо.

Това направи снощи и Хилъри Клинтън и взриви залата.

Ораторката беше представена от собствената си дъщеря Челси, която я окачестви като борбена личност, но умееща да се вслушва в другите, като прекрасна майка и баба. Показан беше клип за живота и кариерата на Хиръли, след което Челси й даде думата:

“Майка ми, моята героиня, нашият следващ президент!”

Залата избухна в овации и Хилъри Клинтън трябваше да изчака стихването им.

РЕПУБЛИКАНЕЦЪТ БЛУМБЪРГ: ЗА РАЗЛИКА ОТ ТРЪМП, КЛИНТЪН Е С УМА СИ

Тя първо благодари на партията, на семейството си и на ораторите, говорили преди нея. След това премина към приоритетите си, ако успее да се пребори за Белия дом, разграничавайки се пряко и косвено от конкурента си за поста, републиканеца Доналд Тръмп:

“Той иска да ни изолира от останалия свят, да вбие клин между нас самите. Но ние сме силни, когато сме заедно. Не вярвайте на никого, който ви казва, че сам можел да реши всички проблеми!”

Хилъри се обърна и към Бърни Сандърс, с когото бяха конкуренти при първичните избори в битката кой ще е следващият кандидат на демократите за президент на САЩ. Сандърс загуби, но с достойнство. По време на конгреса във Филаделфия той призова делегатите да подкрепят Клинтън.

Хилъри Клинтън с кандидата си за вицепрезидент Тим Кейн.

ВИЦЕТО НА ХИЛЪРИ - СЕНАТОРЪТ ОТ ВИРДЖИНИЯ ТИМ КЕЙН

“Бърни, твоята кампания вдъхнови милиони американци”, изрече Хилъри и се обърна към привържениците му: “Слушах ви, чух ви. Страната ни се нуждае от вашите идеи, енергия, от вашата ангажираност.”

Кой ще е върховният й приоритет в Белия дом?

“Като президент ще създам повече възможности за икономиката, повече работни места с нарастващи надници и то тук, в САЩ – от първия до последния ден на мандата ми”, врече се Клинтън.

Това се отнасяло  до всички:

“Демократите са партия на трудовия народ. Ако сега инвестираме в инфраструктурата, ще разкрием не само нови работни места, а ще създадем базата за работни места и за следващите поколения.”

НА ПУТИН СА МУ СКУЧНИ РУСКИТЕ ИЗБОРИ. ЗАТОВА РЕШИ ДА УЧАСТВА В АМЕРИКАНСКИТЕ

Тя не пропусна и битката срещу терора:

“С ясен поглед виждаме какво я очаква страната ни. Но ние не се страхуваме. С предизвикателството ще ставаме все по-силни, както винаги е било. Любовта побеждава омразата.”

Всеки, който следял новините, бил наясно със заплахите:

“От Багдад до Кабул, от Ница през Париж и Брюксел до Бернардино и Орландо. Причиниха го врагове, решени на всичко и те трябва да бъдат сразени.”

За разлика от Тръмп тя вече е направила конкретни предложения.

Наскоро Тръмп заяви, че знаел повече за терористите от “Даеш”, отколкото генералите от американската армия.

Припомняйки този факт, Клинтън направи кратка пауза и изрече:

“Не, Доналд, грешиш!” И допълни: “Човек, който се хваща на въдицата с нещо, написано в туитър, той не човекът, на когото могат да се поверят ядрените ни оръжия.”

Тръмп не бил в състояние да се справи с предизвикателствата на една предизборна борба, камо ли с президенство.

Хилъри направи и едно признание:

“Не съм родена за политик, за разлика от съпруга ми Бил и Барак Обама. Проявявам разбиране към някои хора, които не знаят как да ме определят.”

В желанието си да им помогне тя обяви, че нейна грижа са всички – деца с трудна съдба, хора без здравна застаховка, жертви на насилие.

Хилъри не подмина и парещата тема за затягането на законодателството относно личните оръжия:

“Не искам да ви отнемам оръжията. Искам само да направя така, че да не попадат оръжия в ръцете на престъпници.”

В края на 58-минутната си реч Хилъри Клинтън обяви:

“Аз ще съм  президент на демократите, на републиканците и на независимите. На всички, които се нуждаят от помощ, на онези, които искат да постигнат нещо в живота и на успелите.”

Вижте обстановката на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия: