Група интелектуалци се обявиха за инициатори на идеята Реформаторският блок да издигне скулптора проф. Велислав Минеков за кандидат за президент. Намерението бе обявено във фейсбук от Диана Райнова - председател на фондация "Николай Райнов". Райнова е внучка на писателя и художник.

Ние, в качеството си на граждани на Република България, избрали съзнателно да упражнят гражданското си право, се обръщаме към лидерите на РБ, към парламентарната група, непартийните членове и членовете на гражданските съвети към РБ в страната да подкрепят за кандидат на РБ за президент номинирания от нас проф. Минеков. Ние вярваме на уверенията на РБ, че търси граждански кандидати за президент и изискваме ясен знак от Вас, че зад тях има безусловна политическа воля за овластяване на гражданите.
Ние не даваме доверие в аванс, а изискваме от РБ и лидерите му да изпълнят една от най-автентичните реформаторски политики - гражданско участие без явни или скрити опити за партийно моделиране.

Това пишат интелектуалците до Блока в подкрепа на кандидатурата. Сред подписалите се са писателя Захари Карабашлиев, зам.-директорката на музикалната академия проф. Борислава Танева, оперната певица Дарина Такова, преподавателят в Софийския университет доц. д-р Ефрем Ефремов, издателят, собственик на "Сиела" и председател на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров, стилист Капанов, Мартин Захариев, преподаватели в Художествената академия, лекари, хора на изкуството.

Самият Минеков до момента не е коментирал инициативата. Името му се завъртя в пространството като кандидат още преди две седмици. Професорът бе част от ДБГ при учредяването й, но първоизточникът на идеята да е сред номинираните не е партията на Меглена Кунева. След формирането на кабинета "Борисов 2" скулпторът напусна Изпълнителния съвет на Реформаторския блок заради несъгласие с коалицията с ГЕРБ. Тогава призова лидера на ДСБ Радан Кънев също за напускане. Проф. Минеков е и един от най-сериозните критици на министъра на културата Вежди Рашидов още от първия му мандат на поста.

Днес номинациите на кандидати в рамките на Реформаторския блок продължават. ДСБ и СДС няма да предложат имена. Очаква се Гражданският съвет да препотвърди предложенията си депутатът Гроздан Караджов и бившият министър Трайчо Трайков да са сред имената, от които ще се избира номинация за изборите наесен.

Очаквайте подробности.