Русия започва заедно с правителството на Сирия мащабна хуманитарна операция в град Алепо, съобщи военният министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той уточни, че това става в съответствие с поръчение на президента Владимир Путин.

Мирните жители могат да напуснат Алепо по три коридора, а още един коридор е предназначен за бунтовниците, които желаят да предадат оръжието си. В тези коридори ще има пунктове за раздаване на храна и оказване на медицинска помощ.

Шойгу допълни, че Русия продължава да чака САЩ да й дадат координати на районите, където са базирани бойци от подкрепяната от Запада Свободна сирийска армия (ССА).

Същевременно руския военен министър призова Сирия да гаранитра амнистия за бунтовници, които "не са се опетнили с кървави престъпления" и които смятат да предадат оръжието си.

Същевременно ливанският вестник "Ал Джумхурия" съобщи, че сирийският президент Башар Асад е бил на тайна визита в Москва в началото на юни. Според изданието резултат от това посещение трябва да стане съвместен руско-американски план за Сирия, който да бъде огласен публично в началото на август.

Асад бил в Русия малко преди 7 юни, когато там дойде израелският премиер Бенямин Нетанюху. по данни наа "Ал Джумхурия" Асад и Путин обсъждали мирно разрешаване на спора между Сирия и Израел. То трябва да бъде допълнение към споразумението за следвоенното устройство наа арабската република.

Ставало дума за предложение, направено още през 90-те г. на ХХ век от тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън. "Ал Джумхурия" обаче не споменава, че то предвижда пълно изтегляне на Израел от Голанските възвишения.