Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е вносител на предложението за дисциплинарно наказание на Владимира Янева, подаде жалба до Върховния административен съд срещу решението на съдийската колегия от вторник тя да бъде само понижена в ранг за 3 г.

Според него доказаните действия и бездействия от нейна страна обуславят налагането на най-тежкото по степен наказание –„дисциплинарно освобождаване от длъжност“, съобщават от ВКС.

Както Клуб Z писа, след поредицата скандали в СГС и след извършената проверка там от ВСС, която стигна до куп безобраия и съмнения са откровени престъпления, във вторник съдийската колегия изненадващо наложи доста мекото наказание на Янева.

ВЛАДИМИРА ЯНЕВА САМО ПОНИЖЕНА ЗА 3 ГОДИНИ

Понижаването в ранг реално ще се трази само намаляване на заплатата й. Иначе в момента тя е отстранена заради присъдата по делото "Червей", която получи, подала е оставка като председател на съда, но на практика си е действащ съдия. (Освен дисциплинарката по предложение на Панов за дереджето в съда, срещу нея има и друга - за "Червей", която е спряна до края на делото, б.а.)

„Обжалваното решение не е постановено с оглед на събраните доказателства, доколкото същите безспорно установяват наличието на допуснатите дисциплинарни нарушения, но наложеното наказание не съответства на тяхната тежест...

...

Нормата императивно установява критериите за определяне на дисциплинарното наказание, като предвижда, че следва да бъдат взети предвид тежестта на нарушението, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено нарушението, и поведението на нарушителя", аргументира се Лозан Панов.

В жалбата пише още: „Негативното въздействие върху обществото на допуснатите нарушения и накърняването на престижа на съдебната власт изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени с оглед на обезпечаване на справедлив процес и гарантиране на правото на защита на гражданите и организациите."

Освен това Панов констатира, че в решението изцяло липсват мотиви за вида на наказанието.

Той изрежда всички пропуски на бившата вече административна ръководителка на съда: разпределяне на функциите на заместниците, организация на работата на съответните отделения, създаване на правила и механизми за преодоляване на свръхнатовареността на съда, организация на работата на съдии, съдебни помощници и съдебни служители, разпределението на делата съгласно принципа на случайното разпределение, обезпечаване на работата на сигурността на информационните системи на съда, допуснала е нарушения при командироването на съдии, при разпределянето на съдебни заседатели, не е съумяла да обезпечи и гарантира достъпа на гражданите до справедлив процес...

Съдия №1 допълва, че не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски, а за цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, граничеща с липса на воля.

„Именно умишлено създаденият хаос и безредие са способствали за облагодетелстване и кариерно израстване на едни съдии за сметка на други. Наличието на посочените нарушения е категорично установено от приложените по дисциплинарното дело материали, които налагат категоричен извод за допуснати множество нарушения, свързани с неизпълнение на законоустановените правомощия на съдия Янева в качеството й на административен ръководител“, мотивира се Панов. 

През март т.г. Лозан Панов и правосъдната министърка Екатерина Захариева задно атакуваха пред ВАС и друг любопитен отказ на ВСС - да наложи каквото и да е дисциплинарно наказание на едната заместничка от екипа на Янева - Богдана Желявска.

По предложение на Панов има дисиплинарка от 2015 г. и срещу другата "знакова" заместничка Петя Крънчева.