Комисията за финансов надзор (КФН) вече си има нов председател - досегашната зам.-министърка на финансите Карина Караиванова. Тя бе избрана от Народното събрание със 139 гласа "за", 24 - "против" и 11 "въздържал се", като в нейна подкрепа гласуваха ГЕРБ, Патриотичния фронт, ДПС, по-голямата част от Реформаторския блок и БДЦ.

Караиванова бе единственият кандидат за поста, което даде повод на подкрепилия я иначе Емил Димитров-Ревизоро (ПФ) да обяви от трибуната: 

"Мога със сигурност да кажа, че предстои да изберем най-достойно представилия се кандидат - г-жа Караиванова. Проблемът е, че други нямаше".

Дебатите започнаха с критики от Румен Гечев от БСП, който припомни, че според социалистите самата процедура по избор е опорочена и противоконституционна заради твърде краткия срок за номинации - едва 5 календарни дни. Този срок протичовери на правилника на Народното събрание, които има сила на закон, продължи Гечев. Левицата вече прати въпросната процедура в Конституционния съд. Той обаче няма законов срок, в който да се произнесе.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, където преди ден Караиванова бе изслушана за бъдещите си планове, реагира, че "няма опасност КС да обяви процедурата за противоконституционна". Тази категоричност за бъдещи решения подразни дори зам.-председателя на НС от ГЕРБ Димитър Главчев, който водеше заседанието. Той призова Стоянова и депутатите да не прогнозират бъдещите решения на други независими държавни органи, в случая КС. 

От ДПС заявиха подкрепа за Караиванова. От Гражданския съвет на Реформаторския блок - и Мартин Димитров, и Петър Славов, настояха кандидатката да обяви какви са плановете й за избор на заместници и техните правомощия, припомняйки, че в момента КФН има само един член, който не е с изтекъл отдавна мандат.

Щом депутати започнаха да задават въпроси към номинираната, която също бе в пленарната зала, Менда Стоянова скачаше на трибуната да отговаря и да я защити. Депутатката от ГЕРБ заяви, че който е искал да пита нещо, можел да отиде на изслушването в бюджетната комисия и да пита там.

"Имаме и други комисии, г-жо Стоянова. Наистина ли си представяте, че могат всички депутати да присъстват на заседание в комисия? Ако смятате, че в залата не трябва да говорим, а само да си гласуваме, ако това е практика във вашата партия, то това не е добра практика", отвърна й Мартин Димитров.

Той дори заяви, че на предварителните разговори на Караиванова с парламентарните групи на повечето въпроси не е отговаряла кандидатката, а Менда Стоянова от нейно име. 

"Сигурно е било от загриженост, знам ли, но, г-жо Стоянова, вие днес не сте номинирана за нищо и няма да избираме вас за нищо, за да отговаряте вие на въпросите", заяви той.

Критики към това, че номинацията е само една дойдоха и от независимия Георги Кадиев. Той заяви, че кандидатката може да е експерт по едни финансови въпроси, но не и по тези, свързани с пенсионни фондове, застраховане, капиталов пазар, което се изисква за шеф на КФН. Той се усъмни също, че Караиванова е "партиен кандидат на ГЕРБ", което също ядоса Стоянова, която отрече това обвинение. Кадиев настоя Караиванова да поеме ангажимент за ревизия на състоянието на КФН след мандата на Мавродиев. Тя обаче не взе думата в залата.

Депутатите от БСП обявиха още, че пускат жалба до ЕIOPA (Еuropean insurance and occupation pensions authority) и ESMA (European securities and markets authority) - международните организации, които наблюдават работата на КФН, за незаконосъобразността на процедура за избор на педседател на КФН.