"Светът е във война, но причината не е религията"

Това каза главата на Римокатолическата църква папа Франциск, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Папа Франциск направи изявление пред журналисти на борда на самолета по време на полета си за Краков, Полша, ден след като ислямисти заклаха католически свещеник във Франция.

„Не трябва да се боим да кажем истината, светът е във война, защото загуби мира”, каза папата, който ще участва в Световните дни на католическата младеж в Полша.

„Когато казвам война, говоря за война на интереси, пари, ресурси, не за религия. Всички религии са за мир, други искат война”, изтъкна папа Франциск.

Той призова поляците да приемат в страната си хората, които бягат от конфликти. Призова и за „дух на готовност за прием на тези, които бягат от войни и глад, както и за солидарност към тези, които са лишени от основните им човешки права, в това число и правото да изповядват вярата си свободно и сигурно“.

В рамките на посещението си в Полша Франциск ще се срещне и с оцелели от нацисткия лагер на смъртта „Аушвиц“. Той също така ще проведе молитва в памет на загиналите над 1,1 млн. души в лагера, преди да завърши петдневната си визита с бдение и служба.