Първият човек с две присъдени ръце в САЩ, сега иска да му ги махнат. Американецът Джеф Кепнър губи и двете си ръце след тежка бактериална инфекция, която се разпространява в цялото му тяло през 1999 г. Преди седем години той приема да се подложи на експериментална операция. "Това ще ми даде възможността отново да прегърна дъщеря си", казва той тогава, пише "Индипендънт". 

Днес обаче не ги иска повече.

"Още от първия ден не можех да използвам ръцете си", казва Кепнър. Той се оплаква, че не може да прави с тях абсолютно нищо. "По цял ден стоя на стола си и гледам телевизия", казва мъжът.

Краката и ръцете на американеца трябва да бъдат ампутирани, след като гърлена инфекция се разпространява и обхваща цялото му тяло, той прави сепсис - масивен отговор на имунината система, който често завършва със смърт.

Отначало има изкуствени ръце, които, по думите му, му позволяват да кара кола и да върши някои неща. След това му предлагат операция, с която да му присъдят ръце от донор.

Американецът обяснява, че е знаел, че 9-часовата операция в Питсбъргския университетски медицински център крие рискове от отхвърляне, но смятал, че винаги може да махне трансплантираните крайници и да сложи изкуствени.

Той не иска повече операции. "Не мога да премина през тях отново", казва мъжът.

Д-р Виджай Горантла, административен медицински директор на Програмата за реконструкции и трансплантации на Питсбъргския университет обяснява, че всички възможности са били дискутирани с Джеф Кепнър и семейството му много пъти през последните две години.

"Направихме всичко възможно да отговорим на притесненията му и да му дадем най-добрите, но и реалистични възможности. Бяхме честни за очакваните рискови, както и ползите от всяка възможност, като открито обсъдихме и известните, и неизвестните моменти в тези процедури", добавя Горантла.

Според него няма признаци на отхвърляне и някои леки хирургически интервенции и повече физиотерапия биха помогнали на Джеф Кепнър да използва по-добре ръцете си.

Историята осветява рисковете от експерименталното лечение и трансплантационната хирургия като цяло. По-рано тази година лекарите съобщиха, че първата трансплантация в САЩ на матка се е провалила заради инфекция, 26-годишната пациентка оживя.