И ДПС, и ДОСТ имат партийни решение да не коментират официално събитията в Турция. Това стана ясно от анкета на Клуб Z по въпроса дали Турция с действията на държавата в дните след опита за преврат отстъпва от принципите на светската държава, заложени от Кемал Аттатюрк. Лидерът на НПСД Корман Исмаилов също отказа коментар по темата, макар и с малко по-различни мотиви.

Зам.-шефът на ДОСТ Хюсеин Хафъзов обясни, че темата е чувствителна и за това е взето решение да не бъде коментирана. Той припомни, че партията е излязла с официална позиция ведната след преврата. В декларацията опита за военен преврат бе заклеймен като насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои в Турция. В нея се изтъква, че турският народ е проявил силен демократичен рефлекс и култура, като се е противопоставил на преврата. Изтъква се също така, че военните преврати не са донесли нищо добро на която и да е държава.

Членът на централното оперативно бюро на ДПС Юнал Лютфи също отказа да коментира ситуацията в Турция с мотива, че тя е твърде динамична. След преврата от ДПС също излязоха с декларация. В нея се казваше, че никоя демокрация в XXI в. не може да бъде коригирана с военен преврат. От ДПС припомниха, че в Турция живеят няколко стотин хиляди български граждани и заявиха подкрепа на законно избраните институции. И заявиха, че волята на турския народ стои над всичко и не може да бъде потъпквана със сила.

И в двете декларации обаче се коментира самия преврат, но не и реакцията на властта след него.

Исмаилов обясни, че в момента е рано да се коментира случващото се в Турция след преврата и трябва да минат поне два-три месеца, за да се види дали се спазват процедурите, записани в закона за извънредното положение. То бе въведено преди няколко дни. Лидерът на НПСД допълни, чак след като сроковете на тези процедури изтекат може да се каже дали Турция спазва човешките права и дали южната ни съседка не отстъпва прекалено много от принципите на светската държава.