В Реформаторския блок май преосмислят вариант за обща номинация за президент с ГЕРБ и във формат "управляващо мнозинство", след като премиерът Бойко Борисов заяви сутринта пред Нова тв, че "преосмисля фигурата на партийния кандидат".

Това се разбра от думите на съпредседателя на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски. Според него е "логично партиите от управляващото мнозинство да издигнат общ кандидат за президент, който да не е партиен член и да е с дясно-център и патриотична подкрепа".

БОРИСОВ: ПРЕОСМИСЛЯМ КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ГЕРБ

В края на май, когато предложение за покана за преговори към ГЕРБ отправи към партньорите си в РБ лидерът на ДСБ Радан Кънев, позицията на представители на ДБГ беше, че те няма да участват в подобни разговори. Тогава Даниел Вълчев от ДБГ говореше, че ако има номинация на цялото управляващо мнозинство, това може да се обмисля, но разговор ГЕРБ би бил грешка за РБ. 

"Най-логичното нещо е да имаме непартиен кандидат, със силна гражданска позиция. Защо не и интелектуалец. Ако се окаже, че и ГЕРБ, и ПФ, и други партии в дясноцентристката и патриотична ниша изповядват тази ценност, може би, вратата е отворена да се говори отново по тази тема и да се търси обединителна фигура", каза Зеленогорски в парламента днес.

Той уточни, че това означава всички тези политически сили да издигнат заедно кандидат, а не той да е номинация на някоя от тях конкретно, а другите да я подкрепят.

По думите му идеята е да има общ кандидат, който да спечели убедително и да не се даде шанс на левицата. Ако се промени стратегията на ГЕРБ за партиен техен кандидат, може би ние в РБ бихме обсъдили, каза той.