Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на главния архитект на общината Румен Русев и представителя на "Одрин 8" ЕООД – Георги Бранеков по делото, водено за събарянето на сградата на тютюневия склад зад автогара "Юг" в града. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Преди няколко месеца без предупреждение и без реакция от община Пловдив, но с нейно разрешение, фирмата-собственик на сградата паметник на културата, разпореди на тежките машини да я изравнят със земята. Част от фасадата, покривът, стенописите бяха унищожени. Тоталното заличаване на тютюневия склад бе предотвратено само заради острата реакция на гражданите на Пловдив.

Събраните в хода на делото доказателства, сочат за извършени множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Спрямо Русев е повдигнато обвинение, че при условията на продължавано престъпление, извършвайки близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т. нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство.

Сред извършените от него нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, вместо кмета на общината и без да са налични изискуемите от закона предпоставки и съответни съгласувания.

При претърсване и изземване в ползвани от дружеството помещения е било намерено и иззето преправено удостоверение, издадено от Министерство на културата, Национален институт за недвижимо културно наследство. В него е записано, че сградата на тютюневите складове не представлява недвижима културна ценност.

За двукратното използване на така преправения документ пред Община – Пловдив – за издаване на разрешения за строеж Бранеков е привлечен към наказателна отговорност за документно престъпление..

Спрямо всеки един от двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2000 лева.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, свързано с противозаконна дейност в защитената територия, за което са обвинени Русев и Бранеков, е лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 15 000 лева. За използването на преправен официален документ, за което обвинение е повдигнато на Бранеков, наказанието е лишаване от свобода до 8 години.

Ключови думи

Коментари

Avatar ПИКливия гъзолизец

А главният СИКаджия на Пловдив, алчното, корумпирано, силно простовато и нагло нищожество,ГЕРБадгжийският кмет, демек, ТОЙ няма ли вина за извършеното безобразие? Защото то е станало с негово съгласие, нали? Впрочем, майка му на двуметровото нищожество, ГЕРБаджийския кмет Тотев, дали няма ад си построи един - два хотела и през втория му мандат? Нищо, че над 80- годишна! КОЙ ГЕРбаджия на висок пост не е корумпиран престъпник? КОЙ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.