Министърът на културата Вежди Рашидов и депутатът от РБ/ДБГ Димитър Делчев влязоха в спор как трябва да се уреди достъпът до музеите, галериите и други културни институции за по-бедните граждани. Поводът - избраникът от партията на Меглена Кунева допусна, че може да се определи един ден за посещение със свободен вход. И попита министъра какво мисли по въпроса.

"Популизъм е, че за бедните трябва да имат безплатен достъп до всички музеи и галерии, има редуцирани билети за възрастни и деца. Ако можем да спестим за телевизор, защо да не пестим за култура?".

Така министърът реагира на идеята - с препоръка. По думите на Рашидов тази идея е и неприложима, защото има различна собственост върху музеите и галериите - някои са държавни, други - общински, а трети - частни. Затова и нямало как да се определи един национален ден, в който входът в културните институции да е безплатен.

Димитър Делчев отвърна, че ако се направи обща среща със собствениците на музеи и галерии, може да се намери компромис и да се помисли за хората, които нямат възможност да плащат за посещения.

Рашидов имаше контраидея - неговото ведомство и Министерството на образованието да направят обща програма за безплатен достъп на деца до изкуство с образователна цел. Според министъра у нас имало много по-свободен достъп до музеи и галерии, отколкото в повечето европейски страни, но не даде повече данни.