Бившият конституционен съдия проф. Евгени Танчев бе изслушан и одобрен за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург, съобщи пресцентърът на правосъдното министерство.

Комитетът по чл. 255 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) е дал положително становище за пълното съответствие на кандидатурата на бившия конституционен съдия с длъжността генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 години. Те се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност. 

Кандидатурата на проф. Танчев за отговорния пост бе издигната от българското правителство на 30 март т. г. по предложение на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и министъра на външните работи Даниел Митов.

„Комитетът счита, че проф. Танчев е придобил сериозен и задълбочен юридически опит, достатъчно продължителен, за да може да кандидатства за заемането на длъжността генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург", се казва в становището на Комитета.

Станчев преподава право от 39 г., от които 26 г. е професор. Паралелно с функциите си на преподавател той е бил юридически съветник в продължение на 6 г. в НС по същото време, когато приета и Конституцията на Република България. Бил е съветник и на президента, и на омбудсмана. В продължение на 9 г. Танчев е съдия в Конституционния съд, който е председателства за период от 3 г. Член е на Венецианската комисия от 10 г., на която е вицепрезидент в продължение на 2 г., и на която от 2015 г. председателства Смесения съвет по конституционно правосъдие.

Изслушването на проф. Танчев на 11 юли 2016 г. се е провело в присъствието на Жан-Марк Сове, председател на Комитета и членовете на Комитета – Луиджи Берлингер, лорд Манс, Кристиан Тимерсман, Андреас Фоскюле и Мирослав Виржиковски, се казва в съобщението от правосъдното министерство.

„Като се вземат предвид биографията и отговорите, които кандидатът е поднесъл по време на неговото изслушване, Комитетът счита, че той има уменията, които се изискват за упражняването на функциите генерален адвокат в Съда на Европейския Съюз“, е посочено още в становището на Комитета.

Според членовете му българският кандидат притежава съответните умения за работа в международна среда, в която са представени различни правни традиции, което е видно от неговото участие в множество международни конференции и асоциация, както и от дейността му на преподавател в чужбина.

„Нито един от документите от досието по кандидатурата на проф. Танчев, както и направените изказвания по време на изслушването не биха събудили каквито и да било съмнения за неговите умения да упражнява функцията на генерален адвокат с нужната независимост и безпристрастност“, пише в заключение Комитетът.

Генералните адвокати на Съда на СЕ се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите-членки за срок от 6 г. след консултация с Комитета, предвиден в чл. 255 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

Предишната кандидатура на България - Атанас Семов, не бе одобрена от Комитета, заради липса на достатъчен професионален опит на високо ниво. До номинацията на проф. Танчев се стигна след като се провалиха две процедури за избор на български кандидат за генерален адвокат, припомня "Правен свят". На първия конкурс се явиха 10 души и приключи без нито един от тях да получи одобрението на комисията по избора. На втория конкурс, започнал през юни 2015 г., се явиха 12 души, а на финала комисията избра Атанас Семов. Той обаче не получи одобрението на специалния комитет, който дава становище по годността на кандидатите, излъчени на държавите членки и днес даде зелена светлина пред тази на проф. Танчев. Така тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов предложи на правителството да оттегли кандидатурата на Семов.