Проповядването на въвеждане на шериат и установяване на халифат са основни белези на радикалния ислям. Товеа каза експертът Владимир Чуков на кръгла маса по темата, организиарана от ВМРО в парламента. Чуков припомни, че дискусията за дефинирането на радикалния ислям в страни като Великобритания е продължила 6 месеца. Според него е изключително важно в тази дискусия да бъдат въвлечени мюсюлманите.

Чуков обърна специално внимание на факта, че у нас често се случва да бъде заклеймен като радикален ислямист мюсюлманин, който само е произнесъл сура от Корана. Той бе категоричен, че това трябва да спре.

В дискусията участва и главният прокурор Сотир Цацаров. Той изтъкна, че няма знак на равенство между ислям и радикален ислям. Освен това радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм. Цацаров обаче призна, че у нас има наченки на радикален ислям. Главният прокурор обърна специално внимание на проектозакона за борба с тероризма, който в момента се обсъжда в парламента. И се изказа критично към "хора на защитниците на гражданските права", които критикуват някои от ограниченията, които се въвеждат с този закон.

"При криза първо хора на защитниците на гражданските права ще повдигнат въпроса, че държавата не разполага с инструменти за противодействие", заяви Цацаров. 

Според него разумните и временни ограничения, които да водят до прекратяване на комуникации и прекъсване на възможността на движение на евентуални терористи, са необходими.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че социалните мрежи също спомагат за пропаганда на радикалния ислям.

Депутатът от Патриотичния фротн Искрен Веселинов заяви, че ДАЕШ е само върха на айсберга. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също обърна внимание, че в България има симптоми на радикален ислям.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев заяви, че в момента в България има затворени 450 джамии. Според него има опасност те да се използват за проповядване на радикален ислям. Генджев каза още, че 90 ислямски духовници у нас са назначени от ТУрция и те трябва да се изгонят. Според Генджев имамите трябва да получават заплати от държавата и тя да може да ги контролира.

"Нима държавата няма няколко милиона лева?", попита Генджев.

Според него законодателството трябва да преследва политическия ислям и да ограничи религиозния фундаментализъм във всички религии. А имамите трябва да се подготвят в български религиозни училища.

Евродепутаът Ангел Джамбазки обърна внимание, че българските турци са интегрирани и опасността от радикален ислям съществува най-вече в циганските махали. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров изказа задоволство от това, че много от идеите му, за които той преди време е бил наричан ксенофоб и фашист, вече се приемат от различни политически партии.

"В скоро време ще мога да се оттегля в манастир", каза Сидеров.

Според него ислямът у нас трябва да се проповядва на български -  така, както в много църкви църковно-славянският вече се превежда на съвременен български.