Всеки пети руснак иска да напусне пределите на бившия СССР, а всеки четвърти мисли да емигрира в търсене на по-добри условия за живот, пише в. "Комерсант".

Такива са резултатите от допитване на московския "Левада-център". Причина за желанието им е нестабилната ситуация с руската икономика и по-доброто качество на живот в чужбина.

47 на сто от анкетираните твърдо не искат да заминат.

Статистиката показва, че през 2014-2015 г. към страните от т. нар. далечна чужбина всяка година са тръгвали между 50 000 и 55 000 души, казва пред "Комерсант" Елена Кисельова - експерт от Института за комплексни стратегически изследвания. В мащабите на Русия това са стотни от процента, т.е. 0,03-0,04 на сто. Т.е. едно е да изказваш мнение, а съвсем друго - да предприемеш реални действия по заминаването за чужбина.

От "Левада-център" също уточняват, че допитванията отразяват не реалното желание на руснаците да заминат, а дискомфорта, която изпитват някои групи граждани.

Освен това, през последните 2-3 години руската икономика е в доста трудно положение. Но ситуацията е тежка и в Европа и САЩ - и заради икономическата криза, и заради терористичната заплаха. Пък и рублата се срина и за руснаците стана по-трудно да ходят в чужбина.

Накрая Елена Кисельова заявява, че преди 2-3 години за чужбина годишно заминавали 30 000 души. Сега броят им е 50 000-60 000. Но тя повтаря, че това са незначителни цифри в мащабите на страната.