Американски медии уличиха Мелания Тръмп - съпругата на Доналд Тръмп, че е преписала части от речта си, която изнесе снощи на откриването на конвенцията на Републиканската партия, предаде Си Ен Ен.

При това тя е плагиатствала не от кого да е, а от настоящата първа дама Мишел Обама.

Републиканците откриха конгреса си в Кливланд, Охайо. Той ще продължи четири дни и трябва да завърши с номинирането на партийния кандидат-президент. Почти със сигурност той ще бъде Доналд Тръмп.

При представянето си словенката Мелания Тръмп говори за ценностите, формирали нейния живот. Два пасажа много напомнят на изказването на Мишел Обама от нейната реч на конгреса на демократите в Денвър през 2008 г., на който за първи път бе издигната кандидатурата на Барак Обама.

А грехът става двойно по-голям заради факта, че Обама е от вражеския лагер, отбелязват наблюдатели.

Ето какво каза вчера Мелания Тръмп:

"Моите родители ми създадоха ценностите, че човек трябва да работи упорито за това, което иска в живота. За това, че човек трябва да държи на думата си и да изпълнява това, което казва, и да спазва обещанията си. Човек трябва да се отнася към хората с уважение. Те ме научиха да показвам тези ценности и морал всеки ден. Това е урокът, който продължавам да предавам и на нашия син."

Тя заяви още:

"И ние трябва да предадем тези уроци на следващите поколения. Защото ние искаме нашите деца на тази нация да знаят, че единствените ограничения на постиженията са тези на силата на мечтите и готовността човек да работи за тях."

А ето извадка от речта на Мишел Обама от 2008 г.:

"Барак и аз сме отгледани с толкова много сходни ценности: тези, че човек трябва да работи упорито за това, което иска в живота, че човек трябва да държи на думата си и да изпълнява това, което е казал, че трябва да се отнасяме с хората с достойнство и уважение, дори и да не ги познаваме и дори и да не сме съгласни с тях."

Мишел допълва:

"И двамата с Барак построихме живота си, водени от тези ценности, и ги предадохме на следващото поколение. Тъй като ние искаме нашите деца – и всички деца на тази нация – да знаят, че единствените ограничения за постиженията са обхвата на мечтите и готовността човек да работи за тях."

Първи откри съвпаденията журналистът Джарет Хил, който ги цитира в туитър. Те веднага бяха подхванати от стотици медии. Стигнаха и до Си Ен Ен.

От щаба на Доналд Тръмп обаче отхвърлиха обвиненията по адрес на съпругата му. Оттам заявиха, че Мелания Тръмп се опирала на собствения си опит при съставянето на речта си. Все пак от щаба признали, че тя не била написана от нея, а от спийчрайтъри.

Въпреки споменатите в речите на двете дами общи ценности, биографиите им са твърде различни, отбелязва Си Ен Ен.

Мишел Обама (52 г.) е родена в семейството на афроамериканци от средната класа. Завършила е университетите в Принстън и Харвард. След това става юрист и служител в сферата на комуникациите.

Мелания Тръмп (46 г.) е с моминска фамилия Кнавс, преиначена на Кнаус, за да звучи на немски. Тя е родена в днешна Словения, която по онова време е част от Югослбавия. Още на 16 г. става манекенка. Получава дизайнерско образование в университета, а от 1996 г. живее в Ню Йорк. Тя е третата съпруга на Доналд Тръмп, за когото се омъжва през 2005 г. След което става посланик на добра воля на американския клон на Червения кръст. Занимава се и с благотворителност.

Същевременно американските спийчрайтъри смятат, че речите и на Мелания, и на Мишел не се отличават с особена оригиналност, а като цяло повтарят положенията, които задължително трябва да присъстват в изказванията на дамите. Жените на кандидатите винаги говорят за здрави морални устои - собствените си и тези на мъжете им, и за общи семейни ценности. Освен това вероятната бъдеща първа дама обикновено обещава - в случай, че съпругът й стане президент - да се занимава с обществена дейност в подкрепа на жените и децата. Последното присъства в снощната реч на Мелания Тръмп.

Същевременно заимстваните пасажи в нейната реч са твърде очевидни. Джон Фавро - бившият спийчрайтър на Обама, заяви пред сайта "Бъзфийд", че не му е ясно как такова съвпадение може да стане случайно. Според него случайност може да бъде един ред или една фраза, но не и цели два абзаца, копирани от думи на настоящата първа дама.

Речта на Мелани Тръмп е прекрасна, смята Джейсън Милър, съветник по комуникациите на Доналд Тръмп.

Ако милиардерът спечели изборите, за втори път в историята си САЩ ще имат родена в чужбина първата дама. Единственият досега случай е на родената във Великобритания Луиза Адамс - съпругата на президента (1825-1829) Джон Куинси Адамс.