Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Независима комисия на Световната антидопингова централа (WADA) е открила доказателства, че руското Министерство на спорта и Центърът за спортна подготовка (ЦСП) са подпомагали допинговите програми в руския спорт.

Това се казва в доклада, публикуван на сайта на WADA, предаде Нюз.Ру. комисията се оглавява от Ричард Макларън, който се е подписал под доклада.

„Министерството на спорта е ръководило, контролирало и провеждало манипулации с резултатите на спортистите и ги е разменяло с активното участие и помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и ЦСП на националните отбори на Русия в Москва и Сочи", се казва в документа.

Там обаче не се съдържат препоръки за отстраняване на Русия от олимпиадата в Рио де Жанейро. Макларън изтъква, че неговата работа е да направи изследване, а не да излиза с препоръка. Тези, които ще решават за или против изваждане на отбора на Русия, биха могли да се възползват от доклада.

Комисията потвърждава признанията на Григорий Родченков, бившия шеф на московската антидопингова лаборатория. Според него положителните допинг проби на руските спортисти били подменяни предз дупка в стената на лабораторията. Той каза също така, че най-малко 15 руски спортисти, спечелили медали в Сочи, били част от "допинговата програма", подкрепяна и развивана от руската държава.

Споменатата лаборатория прикривала спортистите, използващи забранени препарати по време на зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. А Министерството на спорта надзиравало манипулациите на аналитичните резултати и образците на пробите.

Лабораторията разработила уникална методика за подмяна на образците, за да могат приемащите допинг спортисти да участват в игрите в Сочи. Според Макларън руските спецслужби работили без свидетели и се научили незабелязано да отваарят контейнерите с пробите. На всички проверени от комисията образци обаче имало следи от отваряне. А чистите проби били от периоди, в които спортистите не са приемали допинг.

Подмяна на пробите с "чисти" образци извършвал офицерът от ФСБ Евгений Блохин. Той прониквал в лабораторията нощем, дегизиран като водопроводчик. Там той получавал необходимите за представяне проби през дупка в стената. Предавал му ги Евгений Алексеев - шеф на отдела за биологични материали.

Системата за укриване на допинг работила от края на 2011 до август 2015 г. Подобни манипулации били извършани от руската страна в различни видове спорт. Това ставало не само в Сочи, но и на световни първенство по водни спортове и лека атлетика, които се състояли на различни места в Русия.

Според комисията на WADA в Русия са били отворени общо 643 допинг проби, взети от състезатели в 30 вида спортове. 

Подмяната била извършвана под ръководството и надзора на руския зам.-министър на спорта Юрий Нагорних. по тази причина било невъзможно човек да си представи, че спортният министър Виталий Мутко не е бил в течение на случващото се.

"Никога и никъде повече няма да видим случилото се в Сочи", констатира докладът.

Ключови думи

Коментари

...

Да уличаваш единствено Русия в спорта, който е изцяло доминиран от допинга е смешно. Вижте на какво прилича Серена. Няма вече спорт, това е продължение на политиката. ЕДИНСТВЕНО!

Що бе, на какво прилича? Ти да си виждал жена наскоро?

анонимен

И в клуб Z има доста ,,водопроводчици'' известни с коментарите си.

Зaглaвие

Бюджет РФ получит в 2016 г. около 190 млрд руб. дивидендов госкомпаний - Моисеев

Зaглaвие

Резервный фонд и ФНБ не будут полностью исчерпаны - замминистра финансов Моисеев

R-Доган

Разбира се, след като най-вероятно ще се окаже, че американците нямат успешно финансиран преврат от пуча на пиночет в чили, сега ще се окаже че единствените балъци които взимат допинг за руснаците. Застреляйте се бе, боклуци.

Я дай пример.

бате

българска скапана нация солоташацци на америка

OTAН

Казва се "солташак" (soltaşak), ще рече "левия тестис", ама вие, влюбените в Русия няма как да го знаете - не четете достатъчно, не се образовате, а по цял ден палите свещи на Путя и кълнете Америка да се провали в преизподнята. Русофилята е синоним на невежеството.

O2

Тука гледам мурзилките с изпуснати нерви...:)

мурзил с допинг

като скиваш само колко голям става от допинга ще се изпуснеш на мига - ама не само нервите.

от допинга става само по-малък, също като мозъка ти

009

Хайде да сме обективни. Никой не е уличил Русия в нищо. ВАДА споменава в доклада (поръчан й от ЮЕсЕй) че БИ МОГЛО РУСНАЦИТЕ ДА СА НАПРАВИЛИ така...., или , така,..... или онака,...... С две думи, бат Бойко ако е искал е могъл безпроблемно да гръмне Плевнелиев и всите министри щото ножа му е в ръцете. Е и??? НАПРАВИЛ ЛИ ГО Е ДЕ ФАКТО????????ДОКАЗАТЕЛСТВА ИМАТЕ ЛИ ИЛИ ПРОСТО ЗАЩОТО Е ПУБЛИЧНА ФИГУРА МУ ПРИКАЧВАТЕ ОБВИНЕНИЯ....??????Абя, ама Вие тука плюещите говеда, се имате за журналисти, или за фотокопирни машини???!!! Като се самоопределите пишете. Ще Ви четем с удоволствие! Закотоедно е да си журналист, друго е да преписваш безмозъчно.

ОТАН

На Вас пък за какво са Ви обективност, улики и факти? Вижда се, че имате силна вяра (в чистотата, величието, благородството, миролюбието, честността и добротата на Русия) - и с очите си да видите как агенти на ФСБ подменят флаконите с пикнята, пак няма да повярвате. Вие вече сте "отвъд" - в кривославната Джанна. Следващата стъпка е, когато аятолах Дугин Ви заповяда, да препашете колана с експлозивите.

Никой не пише доклади, за да казва какво би могло да е. Путя пак ще трябва да се бръкне много, много надълбоко и да раздава подкупи, ако иска орките да ходят в Рио. А деньги неть!

Руснаците пак се наСССРаха нищо ново за тях, само оСССРани си ходят, ненадминати са в лъжата измамата и ппопагандата

Ulian

Четох наскоро, че в Рио пристигнала голяма група руски водопроводчици като доброволци за поддържането на водопроводните инсталаций на олимпиадата. Чух също, че руснаците получават БГ гражданство срещу 30,000 лв = 15,000 Евро. Нека направим сметките: за 400 хиляди 'казака' станали вече БГ граждани през последните години са вече в готовност да нарежат българските си 'братушки' на салам като чуят паролата от путин. Затова русия уж е 'платила' на КОЙ един 6 милиарда евро. Всъщност, обаче, не ги е платила ами ги е извадила от джобовете на българите чрез 'КТБ' В същото време българина се страхува от сирийски бежанци, а не забелязва руската мечка която му спи в леглото и му точи зъби. Безнадеждно идиотски народ сме и си заслужаваме съдбата да бъдем изядени, преварени и из.рани от болшой медвед.

Ъхъ

Някой сериозно ли мисли,че има професионален спорт, който да е чист?! Всички, абсолютно всички употребяват допинг.

111

Никой не го мисли, но само в Русия дрогирането на спортистите е национална политика. Лъжата там е царица.

Мони

Всеки пети руснак би искал да напусне страната Искат да заминат най-вече младите и онези, които не виждат тук перспективи за себе си Почти всеки пети жител на Русия - 19 на сто, би желал да емигрира извън границите на бившия Съветски съюз, сочи анкета на социологическия център "Левада", пише "Комерсант".

Световната агенция за борба с допинга съобщи, че "МОК трябва да отклони исканията за участие в Рио 2016 на всички атлети, представени от Руския олимпийски комитет". Президентът на агенцията сър Крейг Рийди окачестви размера и обхвата на разкритията като "истински филм на ужасите". Той каза за радио Би Би Си, че работата ще продължи, защото "има още много проби и данни, които трябва да бъдат проверени". Ще удължим мандата на Макларън, за да може да го направи, добави той.

ОТАН

Най-странното, поне за мен, е че самият факт да станеш шампион чрез измама, ни най-малко не смущава широката (но плитка!) руска душа. Във Великата цивилизационна пустиня Русия лъжата е издигната в култ!

Ъхъ

Ти си мислиш, че има "чисти" шампиони?! :)))))))))

Бих допълнил и кражбата.В Русия няма почти нито едно руско нещо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.