Независима комисия на Световната антидопингова централа (WADA) е открила доказателства, че руското Министерство на спорта и Центърът за спортна подготовка (ЦСП) са подпомагали допинговите програми в руския спорт.

Това се казва в доклада, публикуван на сайта на WADA, предаде Нюз.Ру. комисията се оглавява от Ричард Макларън, който се е подписал под доклада.

„Министерството на спорта е ръководило, контролирало и провеждало манипулации с резултатите на спортистите и ги е разменяло с активното участие и помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и ЦСП на националните отбори на Русия в Москва и Сочи", се казва в документа.

Там обаче не се съдържат препоръки за отстраняване на Русия от олимпиадата в Рио де Жанейро. Макларън изтъква, че неговата работа е да направи изследване, а не да излиза с препоръка. Тези, които ще решават за или против изваждане на отбора на Русия, биха могли да се възползват от доклада.

Комисията потвърждава признанията на Григорий Родченков, бившия шеф на московската антидопингова лаборатория. Според него положителните допинг проби на руските спортисти били подменяни предз дупка в стената на лабораторията. Той каза също така, че най-малко 15 руски спортисти, спечелили медали в Сочи, били част от "допинговата програма", подкрепяна и развивана от руската държава.

Споменатата лаборатория прикривала спортистите, използващи забранени препарати по време на зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. А Министерството на спорта надзиравало манипулациите на аналитичните резултати и образците на пробите.

Лабораторията разработила уникална методика за подмяна на образците, за да могат приемащите допинг спортисти да участват в игрите в Сочи. Според Макларън руските спецслужби работили без свидетели и се научили незабелязано да отваарят контейнерите с пробите. На всички проверени от комисията образци обаче имало следи от отваряне. А чистите проби били от периоди, в които спортистите не са приемали допинг.

Подмяна на пробите с "чисти" образци извършвал офицерът от ФСБ Евгений Блохин. Той прониквал в лабораторията нощем, дегизиран като водопроводчик. Там той получавал необходимите за представяне проби през дупка в стената. Предавал му ги Евгений Алексеев - шеф на отдела за биологични материали.

Системата за укриване на допинг работила от края на 2011 до август 2015 г. Подобни манипулации били извършани от руската страна в различни видове спорт. Това ставало не само в Сочи, но и на световни първенство по водни спортове и лека атлетика, които се състояли на различни места в Русия.

Според комисията на WADA в Русия са били отворени общо 643 допинг проби, взети от състезатели в 30 вида спортове. 

Подмяната била извършвана под ръководството и надзора на руския зам.-министър на спорта Юрий Нагорних. по тази причина било невъзможно човек да си представи, че спортният министър Виталий Мутко не е бил в течение на случващото се.

"Никога и никъде повече няма да видим случилото се в Сочи", констатира докладът.