В началото на август се очаква да е ясно дали партия ДОСТ ще получи съдебна регистрация. Върховният административен съд избра съдебният състав, който ще се поизнесе по жалбата на лидера на формацията Лютви Местан, след като състав на Софийския градскси съд - фирмено отделение, начело със съдийката Лилия Илиева, отказа регистрация на ДОСТ като партия.

СЪДИЯ ЛИЛИЯ ИЛИЕВА: ДОСТ МОЖЕ ДА Е ТУРСКА ПАРТИЯ

По закон ВКС има двуседмичен срок да разгледа делото от 24 тома и да се произнесе по жалбата. Жребият кои ще са съдиите на върховната инстанция бе публичен. В процедурата по разпределение участваха 14 съдии, тъй като останалите са в отпуск. Те бяха изключени от жребия, тъй като законовите срокове за произнасяне са кратки.

Делото бе разпределено на втори състав на търговското отделение на ВКС. Докладчик по него ще е съдия Светла Чорбаджиева, а председател на състава - съдия Ваня Алексиева. Очаква се датата на откритото заседание да стане ясна днес и да е в началото на следващата седмица.

МЕСТАН И ТЪЛКОВНИЯТ РЕЧНИК VS. СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД 

Съдия Лилия Илиева от (СГС) отказа да регистрира партията на Лютви Местан с мотива, че тя е етническа и не е сигурно, че ще изпълни целите, записани в устава й.

Председателят на ВКС Лозан Панов обясни законовата процедура. Според Закона за политическите партии делото по жалбата е трябвало да бъде насрочено в срок от 14 дни от датата на подаване на жалбата срещу отказа за регистрация на партията от СГС. Това е станало на 11 юли, но материалите са пристигнали във ВКС чак на 15 юли. По думите на председателя на ВКС магистратите ще направят всичко възможно да има решение в законовия срок, както и да спазят и буквата, но и духа на закона.

СМЕШНИЯТ СЛУЧАЙ С МЕСТАН, КОЙТО ИЗОБЩО НЕ Е СМЕШЕН