Ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен отхвърли всички обвинения, че стои за опита за военен преврат в Турция. Обвиненията отправи лично турският президент Реджеп Ердоган. Гюлен заяви, че не е имал информация, че се готви нещо подобно, съобщи Асошиейтед прес.

Той допълни, че познава много малка част от своите симпатизанти в Турция и няма как да говори за тяхно потенциално участие.

"Човек може да се сети за различни мотивации на хората, които са подготвили този преврат. Те може да са симпатизанти на опозиционната партия. Може да са симпатизанти на националистическата партия. Може да е каквото и да било", коментира Гюлен.

Проповедникът е бивш съюзник на Ердоган, но от 15 години живее в САЩ. Турският президент го обвинява, че има свои структури в институциите на Турция и има за цел да свали правителството.

Преди две години имаше и заповед за ареста на Гюлен заради подозрения за създаването на терористична организация, която действа срещу ръководството на страната. След опита за преврат в нощта на 15 срещу 16 юли, вчера Ердоган отправи призив към САЩ да екстрадират Гюлен. Американският държавен секретар Джон Кери коментира, че САЩ ще разгледат искането и призова Анкара да представи доказателства за него.

Гюлен заяви, че е нямало да се върне в Турция, дори ако превратът е бил успешен. Той поясни, че се радва на свободата си в САЩ.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу е говорил с Кери, съобщи БГНЕС. Въпросът за екстрадицията обаче не бил обсъждан. Чавушоглу обаче категорично заявил, че именно Гюлен е основния организатор на неуспелия преврат.

Според ръководителя на турското външно министерство е необходимо армията да се "прочисти" от "гюленизма" и да стане по-силна.