Група участници в преврата превзе фрегата в морската база "Гюлчюк", взе за заложник висш офицер от флота и вероятно и тези метежници също ще се опитат да се измъкнат от страната, съобщи турският в. "Дейли Сабах".

Турски военен хеликоптер кацна в Александруполис, Гърция, с който 7 военни избягаха след пуча в Турция и поискаха убежище в съседната страна.

ХЕЛИКОПТЕР С ОСЕМ ПРЕВРАТАДЖИИ ПОИСКА УБЕЖИЩЕ В ГЪРЦИЯ

В същото време Висшият борд на съдиите и прокурорите, турското ВСС (HSYK)  уволни 2745 съдии и петима от своите членове на извънредна среща днес.

541 съдии са от по-висши съдилища.

Правосъдният министър обяви, че прокурорите в 81 провинции вече са повдигнали обвинения за опит за преврат срещу участници в пуча.

ЕРДОГАН: ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПРИЧИНА ДА ПРОЧИСТИМ АРМИЯТА

Не се споменават причините за премахването на съдиите, но тази нощ Ердоган заяви неколкократно, че виновните ще бъдат наказани, "тежко" и "подобаващо".

Десетки видеа на граждани, измъчващи вече предали се или заловени войници изскачат в по-тъмните коридори на интернет. 

Тук можете да видите едно от тях - предупреждаваме, кадрите са изключително графични.

Тежката нощ в Турция приключи с равносметка - най-малко 194 души са убити (бройката се увеличава непрекъснато), над 1440 са ранените, а над 3000 са задържани след вълната на хаос и насилиe. Опитът за преврат не успя, обявиха властите в Анкара. Парламентът е свикан на извънредна сесия. Ситуацията в Турция се нормализира постепенно.

НАЙ-МАЛКОТО 194 ЗАГИНАЛИ И 3000 ЗАДЪРЖАНИ СЛЕД ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ (ВИДЕО)

По-голямата част от жертвите са цивилни, а задържаните – войници. Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че са задържани 754 души, основно военни. Според CNNTürk сред тях има четирима генерали, а 29 са полковници. Един генерал е убит.