Журналистът Георги Коритаров изрази пред Нова тв одобрението си към хода на Реджеп Ердоган, който призова нощес мирните граждани да изязат срещу военните превратаджии:

Хайде да си представим армия срещу армия, ако бяха излезли… Не знам дали е грях толкова рано сутрин, но хайде да кажем – около 60 жертви (по време на разговора още не се знаеше, че са станали 90, б.р.) при опит за военен преват… И 84 жетви от един камион в Ница! Нали разбираш – излизайки тези граждани на улицата, те респектират превратаджиите, защото превратаджиите също са хора – как ще почнеш да разстрелваш мирни раждани? И видяхте - военни се предаваха на цивилни граждани, обяви той.

Коритаров определи Ердоган като противоречива, но "ярка личност, с ярка политика, с ярка харизма":

Този човек направи така, че неговият призив хората да излязат на улиците – и то поемайки реален риск срещу танкове, срещу въоръжена армия, без никой да е наясно какво става… Показа нещо много силно – той показа , че има много ярка гражданска подкрепа.

Дори да е криело риска от една опасност и ескалация, се оказа много добре изчислен ход. Защото очевидно Ердоган си познава симпатизантите, познава турския народ - че не би позволил да се премине една граница – военни да разстрелват мирни граждани, заяви журналистът.

Той даде пример, че организаторите на неуспешния метеж, не са преценили обстоятелствата и са показли "няколко нива на неподготвеност":

Освен това, което е логично – партията на Ердоган да го подкрепи, в защита на лигитимните институции на Турция застанаха и двете най-ярки опозиционни партии - Републиканската народна партия и Партията на националистическото действие. И то на ниво лидери - осъдиха опита за преврат. Това означава, че парламентаризмът в Турция вече е изградил устойчиви сили на противодействие срещу подобен опит, заключи Коритаров.

Той даде пример с Португалия през 1974 г., когато при т. нар. Революция на карамфилите или на капитаните – ниски армейски чинове се разбунтуват, но тогава хората излизат по улиците и ги обкичват с цветя - защото тази част от армията отива да сваля една диктатура.

В Турция видяхме обратното – хората защитиха парламентаризма, легитимната власт и Ердоган – какъвто и образ да изглежда според различните трактовки, обобщи журналистът.

Според него също превратът е станал възможен, защото страната "е притисната от много неща".

Този преврат идва да покаже каква е била степента на вътрешна задръстеност. До каква степен е важно да се каже – те (турците, б.р.) са граждани, макар и различни, но те са не по-мако европейци по съпричастост. Организаторите ще понесат отговорност. Но очакам едно разтваряне и наистина реално демократично интегриране на Турция, където й е мястото, обяви той.

БОЙКО БОРИСОВ: МИР С ВОЙНА И УБИТИ НЕ СЕ ПОСТИГА

Коритаров първо обвини българските институции, че не е видял тяхна реакция, но на забележката на водещата, че Бойко Борисов два пъти е излязъл с декларации, журналистът отбеляза:

Е, това оценка ли е какво оначава един опит за преврат в съседна държава?! Изразът "Мир с война и убити не се постига" е една общофилософска оценка, която - преведена на по-прост език, би гласила "По-добре жив отколкото умрял" или "По-добре мир отколкото война."

Но това съм го проспал. Това наистина измива едно усещане за пасивност, което дълги часове съществуваше, призна Коритаров.