Със сигурност учредителите на партия ДОСТ са много по-доволни от ръководството на ДПС от случилото се. Бих казал и някои от обкръжението на Лютви Местан.

Това заяви пред Нова тв тази сутрин журналистът и главен редактор на "24Rodopi" Илхан Андай по повод събитията в югоизточната ни съседка. Той изрази увереност обаче, че и ДОСТ, и ДПС ще осъдят опита за преврат – както го направи и Бойко Борисов.

БОРИСОВ: МИР С ВОЙНА И УБИТИ НЕ СЕ ПОСТИГА

Твърде много хора прогнозираха, че този преврат ще стане, за да не вземе Ердоган мерки. Слухове за това имаше още от 2014 г., припомни Андай.

Според него случилото се е много по-различно от предишните 4 опита за преврати в Турция, когато винаги противопоставянето е било леви срещу десни.

Ако Гюлен наистина е организаторът, говорим за сблъсък на един ислямист срещу друг ислямист. Нека не забравяме, че те бяха дълго време заедно – Фетхуллах Гюлен и Ердоган, каза Андай.

Той изреди, че от арестуваните 29 военни има 6 генерали, а един генерал е убит.

Предполагам, че Ердоган отново ще поиска екстрадирането на Гюлен от САЩ. Сигурен съм, че ще пипа още по-здраво. Ще има дела по бързи процедури - това ще рефлектира върху цялата тяхна икономика, върху туризма. Индирeктно ще рефлектира върху стотиците хиляди бъгарски граждани, които живеят там – движението ще бъде ограничено, гласи прогнозата на Андай.

Според Славчо Велков от Центъра за близкоизточни изследвания още е рано да се даде оценка, тъй като данните, които пристигат, са от Истанбул, а "основният център е в Анкара"

Основните подразделения на Първа турска армия, която е дислоцирана в европейската част, се оказа, че не застанаха зад превратаджиите. Освен това се оказа, че ръководителите на този метеж са на сравнително ниско ниво в йерархията на армията.

Велков изреди и трите задължителни условия за успешен преврат: по-голямата част от армията да е на страната на метежа, организаторите да имат реална власт да ръководят големи подразделения, т. е. - да са на високо ниво, и да започне с арестуване и елиминиране на държавното ръководтво.

Имало е някакъв опит да се бомбардира дворецът... Но на държавния глава му е била дадена възможност да направи свое изявление пред медиите - и той направи изключително сполучлив ход за себе си, като каза хората да излязат на улиците, ако искат демокрация. Но изключително рисковано за хората, защото тези ранени са именно от това.

Тактиката му все още се оказва печеливша. И когато другите фактори – големите играчи, разбраха, че президентът е невредим и се придвижва някъде във въздуха, тогава вече и НАТО, и непряко САЩ заявиха позиция. Т. е. шансовете оттам нататък на преврата намалахя.

ОБАМА И КЕРИ: ПОДКРЕПЕТЕ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО В ТУРЦИЯ

Всички гости в студиото бяха единодушни, че в армията започва голяма чистка.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров също изрази в тв студиото мнение, че макар превратът да отива към неуспех, ефектът ще отзвучава дълго време и ще е много неприятен.

Имаме терористичен натиск, Турция практически е на ръба на гражданска война, поне в някои нейни части - по границата със Сирия. Има едно сериозно присъствие на бежанци. От тази гледа точка рисковете за Европа нарастват - прогнозира Гяуров.

Имам едно лично мнение, че обичайният заподозрян няма нищо общо с това, което се случи. Обикновено е необходимо да има един такъв враг - каза той по повод обявения за идеолог на метежа духовен лидер Фетхуллах Гюлен.

Според Гяуров не бива да очакваме пряка ескалация на напрежението на наша територия.

Турски журналист в България изброи, че в момента в Турция има етнически проблем, има религиозен проблем - защото малцинствата не са доволни от ислямизацията, водена от Ердоган. Терористите, не са доволни, а се води и нещо като гражданска война с кюрдите. Заради това може да се очакват обикновени хора да искат а се преселят в България.