Три различни дати, на които да се проведе първия тур от изборите за президент наесен са внесли парламентарните групи в парламента.

Както бяха обещали, от ГЕРБ са се подписали под вариант вотът да е максимално късно - на 6 ноември. Подкрепа е дошла от депутати от БДЦ, АБВ, "Атака", РБ и по всичко личи, че това е най-вероятният вариант.

ИЗБОРИ ЛИ ЩЕ ИМА? А КЪДЕ Е АЛЕНА?

БСП още миналата седмица предложиха вотът да се проведе на 23 октомври и внесоха проекторешение в деловодството на парламента. Мотивът бе, че в противен случай предизборната кампания ще е по време на дебатите по бюджета за 2017 г., а така най-важният за държавата закон за догодина ще "потъне" покрай изборите.

Депутатите от ДПС пък са избрали "златната среда" и предлагат вотът да е в неделята между двете дати, предложени от другите партии - 30 октомври.

Според конституцията Народното събрание трябва да насрочи гласуването за държавен глава не по-рано от 3 и не по-късно от 2 месеца преди края на мандата на действащия държавен глава - 22 януари 2017 г. Съответно и трите дати са абсолютно възможни.